Rezorty dopravy a životného prostredia chcú lepšie chrániť živočíchy pri prerábaní budov

NETKY.SK • 28 September 2020, 16:14 • 2 min
Rezorty dopravy a životného prostredia chcú lepšie chrániť živočíchy pri prerábaní budov

BRATISLAVA – Ministerstvo dopravy a výstavby SR (MD SR) a Ministerstvo životného prostredia SR (MŽP SR) chcú lepšie chrániť živočíchy ohrozené pri rekonštrukciách a zatepľovaní budov.

slovakia

left justify in out

Na dnešnej tlačovej konferencii to oznámili štátna tajomníčka MD SR Katarína Bruncková a štátny tajomník MŽP SR Michal Kiča.

 

Novelizácia vykonávacieho predpisu

Projekty zamerané na renováciu či zatepľovanie sú podľa nich často nešetrné k živočíchom a dochádza pri nich k usmrcovaniu zákonom chráneného vtáctva a netopierov, ako aj k trvalej strate ich hniezdisk a úkrytov.

 

Pre zmenu negatívnej praxe chcú oba rezorty presadiť novelizáciu vykonávacieho predpisu k stavebnému zákonu.

Novelizácia by mala priniesť zmenu, po ktorej bude stavebník pri zatepľovaní povinný zachrániť hniezda chránených živočíchov na fasádach a umožniť tak ukončenie hniezdenia a vyvedenia mláďat.

 

Ak nie je možné ponechať pôvodné hniezde dutiny na rekonštruovanej fasáde, staviteľ bude povinný inštalovať náhradné hniezdo.

 

 img

 

Upravené dopravné podmienky

„V rade, ak chceme zastaviť úbytok lastovičiek, belorítok, dážďovníkov alebo netopierov, musíme im umožniť hniezdiť na miestach, ktoré si vybrali. Uvedomme si, že dažďovník tmavý či netopier uloví denne tisícky komárov. Ak im umožníme hniezdiť v našej blízkosti, nepotrebujeme žiadnu chémiu na likvidáciu komárov,“ povedal Michal Kiča.

Katarína Bruncková dodala, že vo vykonávacom predpise upraví rezort dopravy podmienky, tak aby sa na hniezda vzácnych živočíchov prihliadalo s rovnakou dôležitosťou ako na iné aspekty technického riešenia pri zatepľovaní budov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies