Rezort zdravotníctva vyvracia dôvody ľudí, ktorí sa nechcú dať zaočkovať

NETKY.SK • 11 August 2021, 18:20 • 2 min
Rezort zdravotníctva vyvracia dôvody ľudí, ktorí sa nechcú dať zaočkovať

BRATISLAVA - Ministerstvo zdravotníctva SR prináša vysvetlenia k piatim najčastejším dôvodom, prečo ľudia odmietajú očkovanie. Dôvody, pre ktoré niektorí ľudia váhajú s očkovaním proti COVID-19, pozná rezort z prieskumov verejnej mienky a z monitoringu a analýz sociálnych sietí.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Opakujúce sa dôvody sú rýchlosť vývoja vakcín, strach z vedľajších a dlhodobých neznámych účinkov, zdravotné prekážky či pocit, že očkovanie mladí ľudia nepotrebujú.

 

img


Rezort zdravotníctva v súvislosti s tým, že sa vakcíny "vyvinuli príliš rýchlo" apeluje na to, že technológia, na ktorej sú mRNA vakcíny postavené, bola vyvíjaná už od 90. rokov minulého storočia. Pre urgentnosť situácie bol proces schvaľovania vakcín zjednodušený, avšak nie na úkor bezpečnosti. S tým súvisí aj podmienečná registrácia vakcín, ktorá však neznamená, že vakcíny sú "experimentálne". Je to štandardný postup a na Slovensku sa používa ďalších 114 liekov, ktoré sú v podmienečnej registrácii.

Ďalším dôvodom, prečo ľudia s očkovaním váhajú, je strach z vedľajších účinkov. Ministerstvo podotklo, že masívne očkovanie po celom svete potvrdilo to, čo ukazovali klinické skúšky, teda, že vakcíny sú bezpečné.

 

Vedľajšie účinky majú takmer vždy podobu krátkodobých nepríjemností. Takisto nie je podľa rezortu opodstatnený strach z neznámych dlhodobých účinkov, nakoľko tie sú pri vakcínach vo všeobecnosti raritné. Rovnako nie je dôvod obávať sa, že by sa niektoré vedľajšie účinky mohli objaviť až po rokoch, všetky zložky vakcíny totiž opustia telo po niekoľkých dňoch. Na dobrovoľníkoch sa rôzne mRNA vakcíny testovali už posledné tri roky a nie je známy žiadny prípad dlhodobých vedľajších účinkov.

 

img


Vo všeobecnosti tiež platí, že kontraindikácií, teda prekážok pre očkovanie proti COVID-19, je veľmi málo. Chronické ochorenia a vysoký vek nielenže nie sú prekážkou očkovania, ale naopak, sú dôvodom navyše, prečo sa dať očkovať čo najskôr. Ministerstvo tiež upozorňuje na to, že aj pre mladých a zdravých ľudí sú riziká vyplývajúce z ochorenia COVID-19 vyššie ako riziká spojené s očkovaním.

 

Pri delta variante dáta zo zahraničia ukazujú, že viac mladých ľudí končí v nemocnici, čo súvisí aj s tým, že starší ľudia sú vo väčšej miere zaočkovaní. "Mladý a zdravý človek by sa však nemal očkovať len kvôli sebe, ale aj pre to, aby nenakazil nikoho vo svojom okolí," dodal rezort.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies