Rezort zdravotníctva uvoľňuje financie na podporu duševného zdravia

NETKY.SK • 17 August 2022, 11:59 • 2 min
Rezort zdravotníctva uvoľňuje financie na podporu duševného zdravia

BRATISLAVA - Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR vyhlásilo z plánu obnovy výzvu zameranú na vzdelávanie odborníkov v oblasti duševného zdravia.

slovakia

left justify in out

Záujemcovia sa môžu uchádzať dokopy o takmer tri milióny eur. Rezort podporí vzdelávacie aktivity, ktoré budú zrealizované do 31. januára 2025, pričom žiadosť možno podať aj za aktivity, ktoré sa uskutočnili po 1. februári 2020. TASR o tom informoval komunikačný odbor ministerstva.


„Oprávnené náklady predstavujú relevantné kurzy a vzdelávacie programy v oblasti starostlivosti o duševné zdravie," priblížil rezort. Výzva Vzdelávanie odborníkov v rezorte zdravotníctva je určená odborníkom, ktorí sa starostlivosti o duševné zdravie venujú v zdravotníckych zariadeniach. Ide napríklad o psychológov, sestry, logopédov, liečebných pedagógov či záchranárov.

 

Zo sveta: Časť Spojeného kráľovstva bojuje so záplavami. Toto ohrozuje ľudí!

 

img


Oprávnení žiadatelia môžu získať od 500 do 6 000 eur v závislosti od zamerania štúdia. 

 

Na certifikačné štúdium je určená maximálna suma na jednu žiadosť 6000 eur. Žiadosti na vzdelávacie aktivity pre komunitnú starostlivosť o duševné zdravie rezort podporí v maximálnej sume 2 000 eur," uviedlo ministerstvo.

MZ podotklo, že pandémia nového koronavírusu zvýšila nápor na systém starostlivosti o duševné zdravie na Slovensku a zvýraznila tak potrebu jej skvalitnenia, ako aj zvýšenia jej dostupnosti. 

 

„Sociálna izolácia, obmedzenie fyzických kontaktov a ekonomická neistota negatívne dopadli na duševné zdravie ľudí naprieč všetkými vekovými kategóriami," vysvetlil rezort.

 

img

 

Podľa štatistík MZ najmenej štyri percentá obyvateľov trpia jednou či viacerými duševnými chorobami. 

 

Zlepšenie starostlivosti tak nemá len medicínsky rozmer, ale aj spoločenský. Duševné ochorenia súvisia aj s chudobou, vzdelanosťou či kriminalitou," doplnil generálny riaditeľ sekcie implementácie plánu obnovy a odolnosti a reforiem Ján Krajči.

 

Z domova: Smer podal trestné oznámenie pre podozrenie zo sabotáže



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ida Zeleznikova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies