Rezort zahraničia zahlcujú nenávistné e-maily, zvažujú trestné oznámenie

NETKY.SK • 5 September 2013, 16:26 • 2 min
Rezort zahraničia zahlcujú nenávistné e-maily, zvažujú trestné oznámenie

BRATISLAVA - Negatívny postoj k pripravovanej ľudskoprávnej stratégii sa vyostruje, ministerstvo nevylučuje ani podanie trestného oznámenia na niektorých odporcov. Tajomníčka ľudskoprávnej rady vlády Barbara Illková sa stala obeťou slovných útokov, hrubých urážok a nenávistných vyhrážok, ktoré jej podľa vyjadrenia rezortu diplomacie zasielajú fanatickí odporcovia ľudských práv. Stanovisko ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí poskytol agentúre SITA jeho tlačový odbor.

slovakia

left justify in out

Stratégia rozprúdila diskusiu najmä pre agendu lesieb, gejov, bisexuálov, transrodových a intersexuálnych osôb, ktorých práva by sa mali aspoň rámcovo posilniť. Desiatky mimovládnych organizácii a konzervatívne politické krídlo, ktoré sa boja o tradičnú rodinu, voči tomuto ostro vystupujú.

Ministerstvo hovorí o organizovanej kampani, ktorú odporcovia vedú proti Celoštátnej stratégii ochrany a podpory ľudských práv v SR. Zástupcovia rezortu tvrdia, že majú k dispozícii e-maily s výzvou na zahltenie schránky šéfa diplomacie Miroslava Lajčáka, ktorý je prípravou poverený. Ministerstvo takúto kampaň odsudzuje a jej organizátorov varuje, že nátlak tohto druhu je neprípustný. Ak ju okamžite nezastavia, ministerstvo podnikne príslušné právne kroky vrátane trestného oznámenia na konkrétne osoby, píše sa v stanovisku.

"Vyslovovanie názorov a verejná kritika rozhodnutí štátnych orgánov sú legitímnymi nástrojmi občianskej nespokojnosti. Nadávky urážajúce ľudskú dôstojnosť, obviňovanie z pedofílie, korupčného správania a vyhrážanie sa fyzickými útokmi však nielenže prekračujú hranice dobrého vkusu, ale aj napĺňajú skutkové znaky hanobenia osoby a porušovania práv na ľudskú dôstojnosť zakotvených - okrem iného - v Ústave SR aj v príslušných zákonoch," vyhlasuje rezort diplomacie.

Celoštátna stratégia ochrany a podpory ľudských práv sa na rokovanie vlády mala pôvodne dostať 30. septembra. Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák na zasadnutí ľudskoprávnej rady vlády 4. septembra navrhol, aby sa dátum jej predloženia presunul na 30. júna budúceho roka. Členovia rady jeho návrh podporili. Podľa Lajčáka a tiež ďalších zúčastnených sa takto rozšíri priestor na odborný a verejný dialóg, ktorý je pre tento diskutovaný dokument dôležitý. Lajčák po rokovaní rady povedal, že chce, aby sa strany vstupujúce do diskusie počúvali.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies