Rezort vnútra vytvára sieť kontaktných bodov pre obete trestných činov

NETKY.SK • 24 November 2017, 13:51 • 2 min
Rezort vnútra vytvára sieť kontaktných bodov pre obete trestných činov

BRATISLAVA - Klientske centrá budú poskytovať poradenstvo aj pre obete trestných činov. Ministerstvo vnútra (MV) SR pre ne zriadi stabilné kontaktné body v rámci projektu zameraného na systémovú prevenciu.

slovakia

left justify in out

Snahou rezortu je podľa jeho hovorkyne Michaely Paulenovej priblížiť sa verejnosti – obetiam alebo potenciálnym obetiam trestných činov. „Vytvorili sme a chceme poskytovať dostupné služby na verejne prístupných a známych miestach vo forme stabilných kontaktných bodov umiestnených v klientskych centrách,“ ozrejmila Paulenová.

 

V kontaktných bodoch budú pracovníci konzultovať a poskytovať informácie, ozrejmilo ministerstvo. V prípade potreby budú zároveň schopní vycestovať i do menších miest a obcí. Úlohou kontaktných bodov bude aj vytváranie sietí a koordinácia medzi asistenčnou pomocou a inštitúciami. Projekt zastrešuje odbor prevencie kriminality kancelárie ministra vnútra; je financovaný z operačného programu Efektívna verejná správa, ktorý by sa mal venovať systémovým preventívnym riešeniam.

 

„Pomoc v kontaktných bodoch je primárne určená pre obete z radov seniorov, obete nenávistných trestných činov a extrémizmu či obete obchodovania s ľuďmi,“ vysvetlila Paulenová. Ak však bude potrebná pomoc aj v iných témach súvisiacich s kriminalitou, pracovníci si problém vypočujú a pokúsia sa poslať občana tam, kde mu bude poskytnutá adekvátna starostlivosť.

 

Poradenstvo a pomoc by malo zahŕňať komunikáciu s obeťami a ich blízkymi, sprevádzanie obetí počas trestného konania voči páchateľom, nasmerovanie na právnu pomoc a právne zastupovanie, sociálne a ekonomické poradenstvo. Projekt má súvisle prepájať riešenia prevencie kriminality štátnymi orgánmi a orgánmi samosprávy s mimovládnymi organizáciami či vzdelávacími a vedeckými ustanovizňami.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Filin
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies