Rezort vnútra stále nepredložil novelu zákona o štátnom občianstve

NETKY.SK • 18 August 2014, 06:56 • 2 min
Rezort vnútra stále nepredložil novelu zákona o štátnom občianstve

BRATISLAVA - Novela zákona o občianstve, ktorá má napraviť problém s odoberaním slovenského pasu, stále nie je v medzirezortnom pripomienkovom konaní. Minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) má právnu normu pripravenú už mesiace.

slovakia

left justify in out

Pôvodne hovoril, že ju predloží v prvej polovici tohto roka. Pred mesiacom uviedol, že jeho rezort čaká na signál ministerstva zahraničných vecí. Kaliňák nepovedal, na akom probléme novela viazne. Zároveň uviedol, že po novom by malo byť získanie cudzieho občianstva viazané na trvalý pobyt v danej krajine. Slovenský občan, ktorý bude mať trvalý pobyt v inej krajine a prijme občianstvo tej krajiny, by tak nemal prísť o slovenský pas.
      

Tí občania, ktorí prišli o slovenské občianstvo pre súčasný zákon z dielne prvej vlády Roberta Fica, by ho mali získať späť, ak o to požiadajú. "Keď požiadajú, bude to upravené do pôvodného stavu," poznamenal minister vnútra.

 

O slovenské občianstvo prišlo pre súčasný zákon dosiaľ viac ako 850 ľudí. Prvá Ficova vláda reagovala zákonom o štátnom občianstve v roku 2010 na maďarský zákon. Ten od roku 2011 zjednodušuje udeľovanie dvojakého občianstva zahraničným Maďarom. Na základe súčasného zákona prichádzajú o slovenský pas tí, ktorí prijali občianstvo iného štátu. Od prijatia zákona sa objavili viaceré pokusy o zmiernenie tejto právnej normy, avšak ani jeden z nich nebol úspešný.
      

Súčasná právna norma je momentálne na Ústavnom súde SR. Skupina poslancov Národnej rady SR, ktorú vedie Gábor Gál (Most-Híd), namieta, že ustanovenie zákona hovoriace o strate štátneho občianstva SR tým, že občan prijme štátne občianstvo iného štátu, je v rozpore s Ústavou SR. Ústavný súd SR o tom stále nerozhodol.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona