Rezort vnútra chce modernizovať obvodné oddelenia polície

NETKY.SK • 16 Január 2017, 11:05 • 2 min
Rezort vnútra chce modernizovať obvodné oddelenia polície

BRATISLAVA - Jednou z priorít rezortu vnútra na rok 2017 je modernizácia obvodných oddelení policajného zboru. Rezort to uvádza v zozname priorít zverejnených na svojej internetovej stránke.

slovakia

left justify in out

"Chceme pristúpiť k poslednej fáze modernizácie Policajného zboru, a to sú investície do obvodných oddelení. Aby priestory, kde prichádzajú ľudia, ktorých práva boli porušené, zodpovedali 21. storočiu a aby aj policajti, ktorí v týchto priestoroch pracujú, boli spokojnejší," uvádza ministerstvo.

 

Pre policajné služby prvého kontaktu, najmä pre obvodné oddelenia a pohotovostné motorizované jednotky, chce rezort zaviesť záznamové kamery na monitorovanie kontaktov s verejnosťou, napríklad počas služobných zákrokov. "Očakávame od toho výrazný protikorupčný dopad, ale aj menej pochybností pri vyhodnocovaní v prípade sťažností či obvinení z nečinnosti polície. To by malo, rovnako ako je to v zahraničí, prispieť k prehĺbeniu dôvery k polícii a zlepšiť vzťahy občan-polícia," zdôvodňuje zámer ministerstvo.


Kamerové systémy chce ministerstvo umiestňovať aj v oblastiach, kde žijú sociálne vylúčené komunity. Rovnako je cieľom zvýšiť policajnú prítomnosť v týchto oblastiach. "Na obvodných oddeleniach v jednotlivých krajských riaditeľstvách Policajného zboru sú už v súčasnosti zriadené funkcie starších referentov pre prácu v komunitách, ktorí pracujú s problémovými sociálne vylúčenými skupinami. V roku 2016 sa počet týchto referentov niekoľkokrát zvyšoval. V súčasnosti je ich spolu 283," vysvetľuje ministerstvo.


Ďalší zámer, ktorý ministerstvo pre tento rok vytýčilo, je napríklad otvorenie podniku na výrobu nábytku. Využije pritom skúsenosti z prevádzky fabriky na výrobu a montovanie plastových okien, ktorá už je v prevádzke. "Momentálne tu pracuje 22 ľudí. Vzhľadom na veľký počet budov vo vlastníctve ministerstva a dopyte po oknách zo strany úradov plánujeme túto výrobu v roku 2017 rozšíriť a prijať nových zamestnancov," uvádza rezort. Medzi ďalšie priority rezortu pre tento rok patrí napríklad pokračovanie podpory pre dobrovoľných hasičov alebo modernizácia vybavenia záchranárov s pomocou eurofondov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona