Rezort spravodlivosti pripomína povinnosť firiem zapísať sa do registra partnerov

NETKY.SK • 20 Jún 2017, 11:05 • 2 min
Rezort spravodlivosti pripomína povinnosť firiem zapísať sa do registra partnerov

BRATISLAVA - Firmy, ktoré chcú obchodovať so štátom v objeme vyššom ako 100 tisíc eur alebo v celkovej sume 250 tisíc eur za kalendárny rok, musia byť zapísané v registri partnerov verejného sektora do konca júla tohto roka. Informoval o tom hovorca Ministerstva spravodlivosti SR Peter Bubla. Povinnosť firiem zapísať sa do registra vyplýva z takzvaného protischránkového zákona, ktorý je platný od začiatku februára tohto roka.

slovakia

left justify in out

Firmy, ktoré obchodovali so štátom pred účinnosťou protischránkového zákona, dostali pol roka na dodatočné zaregistrovanie sa v novom registri. Platí to pre tie spoločnosti, ktoré majú so štátom platné zmluvy a spĺňajú podmienky podľa novej právnej úpravy. Firmy, ktoré boli zapísané v pôvodnom registri konečných užívateľov výhod na Úrade pre verejné obstarávanie, ale nespĺňajú podmienky podľa novej právnej úpravy, napríklad z dôvodu, že nadobúdajú plnenia len pod limit uvedený v zákone, preregistráciu absolvovať nemusia. Po skončení prechodného obdobia budú bez následného uloženia sankcie z registra vymazané.

Bubla pripomína, že povinnosť registrácie sa vzťahuje aj na zdravotné poisťovne, poskytovateľov zdravotnej starostlivosti, držiteľov banského oprávnenia, držiteľov povolení na podnikanie podľa zákona o energetike, osoby poverené správcom výberu úhrady diaľničnej známky, ako aj osoby poverené správcom výberu mýta.

Ak sa firmy do 31. júla tohto roka do registra nezapíšu, štát môže odstúpiť od zmluvy alebo prestať plniť svoje záväzky bez akýchkoľvek sankcií. Do polovice júna rezort spravodlivosti v registri partnerov verejného sektora zaznamenal 2 612 zapísaných subjektov. Ďalších 11 194 subjektov bolo do neho preradených z registra konečných užívateľov výhod, ktorý viedol Úrad pre verejné obstarávanie.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies