Rezort spravodlivosti pri zastavení exekúcií vypracúva prípadové štúdie

NETKY.SK • 11 August 2018, 12:52 • 2 min
Rezort spravodlivosti pri zastavení exekúcií vypracúva prípadové štúdie

BRATISLAVA - Ministerstvo spravodlivosti SR pri zákone, ktorý zastaví exekúcie staršie ako päť rokov, momentálne vypracúva prípadové štúdie. Pre agentúru SITA to potvrdila hovorkyňa rezortu Zuzana Drobová s tým, že ministerstvo pracuje aj na aplikačných modeloch.

slovakia

left justify in out

To znamená, že rezort vyhodnocuje zákon v praxi, jeho aplikáciou na konkrétne prípady. Pôvodne zvažovalo ministerstvo ešte pod vedením Lucie Žitňanskej (Most-Híd) inú verziu novej legislatívy, ktorá by nielen zastavila exekúcie, ale aj zaplatila časť starých dlhov. Nový minister Gábor Gál (Most-Híd) však potvrdil, že nová legislatíva zastaví iba staré konania, pričom veritelia môžu podať návrh na ďalšie konanie. Na Slovensku je v súčasnosti približne 3,7 milióna exekučných spisov, nový zákon by sa mal týkať približne jedného milióna z nich.

Rezort spravodlivosti okrem novej legislatívy pri exekúciách odporúča dlžníkom využiť takzvaný inštitút osobného bankrotu. Osobný bankrot využili tisíce ľudí už bezprostredne po jeho zavedení v marci minulého roka. Dlhov sa môže po novom dlžník zbaviť pomocou jednej z dvoch alternatív – konkurzom alebo cez splátkový kalendár. Pri konkurze odovzdá na speňaženie majetok a súd následne rozhodne o oddlžení. V prípade splátkového kalendára si dlžník ponechá časť majetku, ale v stanovenom období vypláca sumu, ktorú určí súd. Za prvých päť mesiacov tohto roka využilo možnosť konkurzu 6 016 právnických subjektov či fyzických osôb a formu splátkového kalendára 75.

"V súčasnosti vypracúvame prípadové štúdie a aplikačné modely novej legislatívy," uviedla pre agentúru SITA Drobová. Gál avizoval predstavenie zákona už v júli tohto roka, keď sa na pracovnej verzii zhodla koalícia. "Prediskutovali sme to v koalícii a v súčasnosti je na stole už iba jeden, posledný variant, ktorý zastaví všetky exekúcie staršie ako päť rokov," uviedol Gál ešte v júli. "Veritelia môžu svoje pohľadávky vymáhať v nových konaniach, ktoré už budú podliehať novým pravidlám z 1. apríla minulého roka. Zákon pôjde do medzirezortného pripomienkového konania a budeme pokračovať v bežnom legislatívnom postupe," doplnil minister.

Tému takzvanej exekučnej amnestie predstavila ešte Gálova predchodkyňa Lucia Žitňanská (Most-Híd), ktorá však hovorila o inom variante. Žitňanská chcela exekúcie nielen dočasne zastaviť, ale istým spôsobom prispieť k ich definitívnemu ukončeniu. Gábor Gál ešte v priebehu mája tohto roka ozrejmil, že táto možnosť zrejme nebude priechodná v súčasnej koalícii. V prípade zastavenia exekúcií by mal odmenu pre exekútora financovať priamo rezort spravodlivosti, respektíve štát. Zatiaľ nie je známa výška finančných prostriedkov, ktoré by mali byť na tento účel vynaložené.

Na súdoch po celom Slovensku je v súčasnosti približne 3,7 milióna exekučných spisov, z ktorých je približne jedna štvrtina staršia ako päť rokov. V prepočte by sa tak nová legislatíva mohla dotknúť takmer jedného milióna spisov.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies