Rezort spravodlivosti: Jedna cigareta marihuany by nemala byť trestná

NETKY.SK • 30 Október 2014, 11:09 • 2 min
Rezort spravodlivosti: Jedna cigareta marihuany by nemala byť trestná

BRATISLAVA - Ak polícia u niekoho nájde jednu cigaretu marihuany, nemalo by to byť v budúcnosti trestným činom ani na Slovensku.

slovakia

left justify in out

Podľa informácií agentúry SITA legislatívny návrh v tomto duchu je už pripravený. Hovorkyňa rezortu spravodlivosti Alexandra Donevová potvrdila, že taký návrh existuje, ale nechcela uviesť ďalšie podrobnosti. Materiál preto najprv musí prerokovať Rada vlády pre protidrogovú politiku. Stať by sa tak malo 13. novembra a až potom ho možno posunúť do ďalšieho legislatívneho procesu a zverejniť podrobnosti, zdôraznila.

 

Materiál je výsledkom dvojročnej práce odborníkov. Ide o návrh zákona, ktorým sa ustanovujú definície a množstvá omamných a psychotropných látok, rastlín a húb obsahujúcich omamné alebo psychotropné látky, a ktorým sa menia a dopĺňajú Trestný zákon a Trestný poriadok a zákon o priestupkoch. Keďže ide o komplexný materiál, zmeny v trestných kódexoch nie sú súčasťou noviel, ktoré už prešli pripomienkovým konaním a do platnosti by mali vstúpiť v marci 2015, vysvetlila hovorkyňa. 

 

Podľa informácií agentúry SITA vypracovaný materiál hovorí o tom, že držanie omamných látok pre vlastnú potrebu nebude trestným činom, ale priestupkom. Pričom je jasne stanovené, o aké množstvo pôjde. Pri opakovanom priestupku by však už malo ísť o trestný čin. Navrhuje sa posilniť aj sociálny program a prevýchovu. Cieľom je teda riešiť skôr závislosť ako trestný postih. Materiál je inšpirovaný českým modelom. 

Na zmenu v tomto duchu vyzval minulý týždeň aj generálny prokurátor Jaromír Čižnár. Mohla by to byť podľa neho cesta, ako bojovať proti drogovej kriminalite. Ako skutočných páchateľov vníma výrobcov či dílerov drog a nepáči sa mu, ak si polícia vylepšuje štatistiky postihmi za jednu či dve marihuanové cigarety. Liberálnejšie pravidlá pre konzumentov mäkkých drog už po voľbách avizoval aj premiér Robert Fico.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona