Rezort školstva: Veľmi radi zvážime, ak nám budú predložené iné alternatívy poskytovania internetu pre školy

NETKY.SK • 24 Júl 2018, 10:07 • 2 min
Rezort školstva: Veľmi radi zvážime, ak nám budú predložené iné alternatívy poskytovania internetu pre školy

BRATISLAVA - Veľmi radi zvážime, ak nám budú predložené iné, efektívnejšie alternatívy poskytovania internetu pre školy. Zatiaľ nám túto možnosť nikto oficiálne neponúkol.

slovakia

left justify in out

Píše sa v stanovisku ministerstva školstva na výzvu Asociácie lokálnych poskytovateľov internetu, aby ministerstvo školstva prestalo strkať hlavu do piesku a aby v rámci verejnej diskusie predložilo štatistiky o reálnom využívaní Infoveku (pripojenie škôl k internetu pozn. SITA) na školách. Projekt Infovek má nahradiť Edunet. Predbežné rozhodnutie súdu však v súčasnosti bráni rezortu podpísať zmluvu s víťazom verejného obstarávania pre centrálne zabezpečenie internetového pripojenia na školách - so spoločnosťou SWAN. Rozhodnutie Úradu pre verejné obstarávanie zároveň ministerstvu nariaďuje vypovedať stále platnú zmluvu so súčasným poskytovateľom pripojení Slovak Telekomom.

Ako agentúru SITA informoval odbor komunikácie a protokolu ministerstva školstva, projekt Edunet, respektíve výsledok výberového konania je koncipovaný ako rámcová zmluva s celkovým objemom 6 700 škôl a školských zariadení, čo zahŕňa materské, základné aj stredné školy na Slovensku. Implementovaný má byť postupne. Pre porovnanie, súčasný Infovek je v približne 2 600 školách a školských zariadeniach. "Naším zámerom je ukončiť užívanie služieb Slovak Telekomu v rámci projektu Infovek 2. Zároveň je však pre nás dôležité, aby školy mali zabezpečenú alternatívu, na ktorú môžu plynulo prejsť. V nahradení Infoveku nám však momentálne bráni vydané súdne opatrenie," tvrdí rezort školstva.

Podľa Asociácie lokálnych poskytovateľov internetu, ktorá združuje viac ako 40 operátorov z celého Slovenska, desiatky lokálnych operátorov dnes poskytujú pre stovky materských, základných a stredných škôl rýchlejšie a kvalitnejšie internetové pripojenia za niekoľkonásobne nižšie ceny, ako v priemere platí za jednu prípojku štát. Kým pripojenie od lokálneho poskytovateľa stojí školu zvyčajne 10 až 15 eur mesačne, za jedno pripojenie v rámci Infoveku dnes Slovak Telekom inkasuje v priemere takmer 150 eur. V nasledovníkovi Infoveku, projekte Edunet, predpokladá štát platbu za jedno pripojenie rýchlosťou 10 Mbit/s zhruba 90 eur a za 200 Mbit/s až 230 eur mesačne. Asociácia dlhodobo upozorňuje na nehospodárnosť a neefektívnosť centrálneho zabezpečenia internetu pre školy na Slovensku od jediného poskytovateľa. Ministerstvo podľa nej doteraz nepredložilo analýzu, ktorá by ekonomicky zdôvodnila tento spôsob obstarávania.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies