Rezort školstva štartuje program pilotného overovania školského vzdelávacieho programu

NETKY.SK • 4 September 2020, 14:46 • 2 min
Rezort školstva štartuje program pilotného overovania školského vzdelávacieho programu

MICHALOVCE – Zmenu obsahu vzdelávania na základných školách má podporiť pilotné overovanie štátneho inovovaného školského vzdelávacieho programu, ktorý predstavilo Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR (MŠVVaŠ SR).

slovakia

left justify in out

Príhovor k začiatku školského roka

Milí žiaci, študenti, rodičia, aj učitelia, Začína sa nový školský rok a dovoľte mi preto sa touto cestou k Vám prihovoriť. Tento začiatok školského roka bude možno iný ako predošlé, ale verím, že ho zvládneme, tak ako spoločne zvládneme aj všetky výzvy, ktoré nás v školstve čakajú 😊 Prajem Vám úspešný školský rok! P.S: Spustili sme informačno-vzdelávací kanál ministerstva školstva, nájdete ho tu: https://www.ucimenadialku.sk/edutv

Uverejnil používateľ Branislav Gröhling - Vzdelanie je budúcnosť krajiny Utorok 1. septembra 2020

 

Ako na dnešnej tlačovej besede v Michalovciach uviedol minister školstva Branislav Gröhling (SaS), ide o prvý krok, ktorý pomôže zmeniť výučbu na školách a povedie k zmene slovenského školstva.

 

Zmena rozdelenia učiva
Zmena má priniesť menej memorovania a prepájať jednotlivé vedomosti naprieč ročníkmi a jednotlivými predmetmi.

 

„Po koronakríze a dištančnej forme vyučovania budú viaceré školy chcieť dobehnúť zameškané učivo a už dlhodobo viaceré školy žiadajú, aby sme rozviazali ruky vo výučbe, organizácií a predmetoch na školách. Po prvýkrát teda budú mať možnosť školy si niečo také vyskúšať a vstúpiť do tohto pilotného projektu, ktorý sa bude riadiť novým spôsobom a obsahom vzdelávania,“ uviedol minister.

Zmenou podľa neho je, že kým doteraz bol obsah vyučovania a učivo rozdelené do jednotlivých ročníkov, v novom rámcovom učebnom pláne budú mať školy určený obsah vzdelávania a ciele v troch cykloch. Prvý bude zahŕňať 1.-3. ročník, druhý 4.-5. ročník a tretí cyklus 6.-9. ročník.

 

„Učivo, ktoré sa má prebrať v týchto cykloch, nebude rozkúskované po ročníkoch, ale na danú skupinu rokov, teda cyklov,“ podotkol Gröhling.

 

img

 

Metodické tímy pre školy

Zároveň dodal, že školám budú k dispozícii aj metodické tímy. „Nejde o prepisovanie školských vzdelávacích programov, ale o zmenu spôsobu vzdelávania a štruktúry, kde by sme radi boli metodicky nápomocní priamo na škole,“ skonštatoval minister. Kedy sa program bude zavádzať plošne, zatiaľ spresniť nevedel.

Zapojenie je pre školy dobrovoľné a koordinuje ho Štátny pedagogický ústav. Ako uviedla jeho riaditeľka Miroslava Hapalová, do programu sa zatiaľ prihlásilo 25 škôl z celého Slovenska.

 

Podľa nej má program pomôcť vyrovnať sa s dôsledkami krízy, ale je dôležitý aj do budúcnosti. Školám má uvoľniť ruky s príliš detailne stanovenými vzdelávacími obsahmi, ktoré sú vymedzené pre jednotlivé ročníky zvlášť.

 

„To navádza skôr k mechanickému preberaniu učiva ako k podpore učenia sa žiakov do hĺbky a v súvislostiach. Teraz je tá etapa dlhšia, je to celý vzdelávací cyklus. Učiteľom sa tak otvára možnosť sústrediť sa na to podstatné a kľúčové čo dieťa potrebuje v rámci ďalšieho vzdelávania,“ skonštatovala Hapalová, podľa ktorej by program mal vyučovanie lepšie prispôsobiť potrebám a učebnému tempu detí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies