Rezort školstva podporuje záujem o SOŠ vybavením 226 odborných učební v ZŠ

NETKY.SK • 24 Jún 2015, 12:57 • 2 min
Rezort školstva podporuje záujem o SOŠ vybavením 226 odborných učební v ZŠ

BRATISLAVA - Ministerstvo školstva a Štátny inštitút odborného vzdelávania chcú podporiť záujem žiakov o stredné odborné školy vďaka vybaveniu 226 nových odborných učební v základných školách.

slovakia

left justify in out

Ministerstvo sa snaží cez národné projekty reagovať na to, že po skončení základnej školy je o technické odbory nízky záujem a mládež dáva prednosť gymnáziám a všeobecným smerom pred technikou. Absolventi stredných odborných škôl s technickými zručnosťami podľa rezortu chýbajú na trhu práce. Informovala o tom hovorkyňa ministerstva školstva pre priamo riadené organizácie Monika Hucáková.

 

Národný projekt "Podpora profesijnej orientácie žiakov základnej školy na odborné vzdelávanie a prípravu prostredníctvom rozvoja polytechnickej výchovy zameranej na rozvoj pracovných zručností a práca s talentami“ už vybavil od marca 2013 odborné učebne fyziky, techniky, biológie a chémie v 49 pilotných základných školách vo všetkých samosprávnych krajoch okrem Bratislavského. Do odborných učební pribudli zbierky nerastov a hornín, makety orgánov človeka, mikroskopy aj s preparátmi či edukačné sady zamerané na magnetizmus, termodynamiku a optiku. Na hodiny chémie pribudli chemikálie, trojrozmerné skladacie modely zlúčenín či laboratórne váhy. Učebne techniky vynovili mobilnými zariadeniami na obrábanie dreva, kovov, stolmi na brúsenie, rezanie a pílenie. Do učební pribudli aj nové notebooky, dataprojektory a interaktívne tabule. Do tohto projektu sa zapojilo okrem 49 pilotných aj 451 ďalších základných škôl. Tieto školy dostanú nástroj na identifikáciu profesijnej orientácie žiakov a elektronický katalóg pracovných pozícií. Katalóg obsahuje zoznam povolaní, ktoré sú v regióne žiaduce a na ktoré by sa mohli žiaci orientovať. V školskom roku 2015/2016 budú vo všetkých 500 zapojených základných školách testovať softvér, ktorý pomôže výchovným poradcom identifikovať, na čo majú žiaci talent a kam by sa mali v budúcnosti uberať. 

 

V druhom národnom projekte s názvom Podpora polytechnickej výchovy v základných školách vybavia do septembra odborné učebne modernými didaktickými pomôckami v ďalších 177 základných školách, z toho 16 škôl bude aj v Bratislavskom kraji. Skupina odborníkov z radov učiteľov vypracuje v rámci tohto projektu aj metodické manuály pre fyziku, techniku, biológiu a chémiu ako aj manuál pre organizáciu nových foriem prípravy žiakov základných škôl na povolanie. 

 

Oba projekty sú spolufinancované zo zdrojov EÚ, narábajú s rozpočtom takmer 37 miliónov eur.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies