Rezort školstva dostal obrovskú pokutu! Mal ignorovať verejnú súťaž

NETKY.SK • 22 Júl 2021, 16:07 • 2 min
Rezort školstva dostal obrovskú pokutu! Mal ignorovať verejnú súťaž

BRATISLAVA - Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) udelil Ministerstvu školstva, vedy, výskumu a športu SR pokutu v celkovej výške 9 626,89 eur. Informovala o tom hovorkyňa ÚVO Janka Zvončeková.

slovakia

left justify in out

Dôvodom je, že rezort uzavrel dodatok na telekomunikačné služby bez súťaže. Ako vysvetlil predseda úradu Miroslav Hlivák, ministerstvo pri uzavretí dodatku obišlo zákon o verejnom obstarávaní.

 

img

 

Dopustilo sa tým správneho deliktu, keď dodatok k zmluve, ktorú uzavrelo so spoločnosťou Orange Slovensko, a.s., Bratislava, nebol výsledkom postupu podľa zákona o verejnom obstarávaní. Podľa ÚVO sa ministerstvo vyhlo povinnosti uzavrieť zmluvu, koncesnú zmluvu alebo rámcovú dohodu tak, ako to určuje zákon. ÚVO svoje závery postúpi ďalším kontrolným orgánom, s ktorými má podpísané memorandá, aby konanie ministerstva v danej veci posúdili.

Rezort po dobu troch rokov od 19. novembra 2017 do 19. novembra 2020 využívalo služby na základe dodatku z júna 2016. Ten nadväzoval na Zmluvu o poskytovaní elektronickej komunikačnej služby Hlasová virtuálna privátna sieť uzavretej 11. decembra 2006 so spoločnosťou Orange Slovensko, a.s., ktorá tiež nebola výsledkom súťaže.

 

img

 

"Daná zmluva z roku 2006 bola uzatvorená podľa Obchodného zákonníka v spojení so zákonom o elektronických komunikáciách. Napriek tomu ministerstvo pokračovalo v obchádzaní zákona o verejnom obstarávaní, keď dňa 20. júna 2016 uzatvorilo so spoločnosťou Orange Slovensko, a.s. Dodatok č. 4 k tejto Zmluve, pričom na jeho uzatvorenie neaplikovalo žiaden z postupov podľa vtedy platného zákona o verejnom obstarávaní," konštatoval Hlivák.

 

Dodatkom bola pôvodná zmluva rozšírená o úpravu rozsahu a cien poskytovaných služieb, obstarávanie ktorých patrí  do pôsobnosti zákona o verejnom obstarávaní.Tento postup ministerstva narušil hospodársku súťaž na dotknutom trhu a zvýhodnil zmluvnú stranu voči ostatným poskytovateľom.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies