VIDEO Rezort školstva chce zvýšiť zapojenie slovenskej vedy do medzinárodných projektov

NETKY.SK • 2 Máj 2018, 15:09 • 2 min
VIDEO Rezort školstva chce zvýšiť zapojenie slovenskej vedy do medzinárodných projektov

BRATISLAVA - Situácia vo vede a výskume na Slovensku je dlhodobo neuspokojivá, návratnosť financií, úroveň excelentnosti, ako aj miera zapojenia sa do medzinárodných projektov sú nízke. Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu chce preto sústrediť svoju podporu na špičkové výskumné pracoviská a vedcov.

slovakia

left justify in out

„Rozhodli sme sa cielene podporovať práve excelentnosť,“ vyhlásila ministerka školstva Martina Lubyová. Nositeľom excelentnosti v EÚ je podľa nej značka ERC (Európska rada pre výskum), pričom na ERC grantoch sa zúčastňujú špičky európskej vedy. Slovensko zatiaľ dostalo len jeden ERC grant, susedné krajiny ich majú desiatky. „Bude treba nakopnúť ten štart aj zo strany štátu a podporiť v rámci rozpočtových a iných schém excelentnosť najmä vo väzbe na ERC granty,“ zdôraznila ministerka Lubyová s tým, že podporu dostanú tie kolektívy, ktoré majú možnosť tieto granty získať.

Rezort školstva chce zvýšiť návratnosť vynaložených finančných prostriedkov, preto sa rozhodlo zverejniť zoznam a prehľad všetkých členstiev Slovenska v medzinárodných organizáciách a účasti Slovenska na medzinárodných projektoch. „My si potom urobíme revíziu a pokiaľ budú niektoré organizácie a projekty, na ktorých sa Slovensko aktívne nezúčastňuje, zvážime možnosť ukončenia členstva,“ uviedla Lubyová s tým, že členské poplatky sú vysoké. Toto ministerstvu podľa Lubyovej pomôže prioritne sa zamerať na oblasti, v ktorých Slovensko môže uspieť. Ako príklad efektívneho členstva uviedla Európsku vesmírnu agentúru, odkiaľ sa Slovensku vracia vyše 80 percent investovaných financií. „Musíme sa snažiť čo najviac zapájať slovenskú vedu a firmy do takýchto vysoko návratných projektov,“ vyhlásila.

Slovensko sa má v rámci eurofondov možnosť zapájať do projektov z programu Horizont 2020, no Lubyová konštatovala, že naša účasť je pomerne slabá a len veľmi málo projektov je koordinovaných slovenskými subjektmi. Ministerstvo preto vyčlenilo 400 miliónov eur pre vedcov zúčastňujúcich sa na programe Horizont 2020, a to na pokrytie niektorých ich nákladov v prípade úspešnosti projektu. Je dôležité, aby Slovensko zameralo svoje obmedzené finančné zdroje na tie oblasti, v ktorých dokáže dosiahnuť najlepší výkon a návratnosť prostriedkov.

 

Slovenskí vedci by sa podľa ministerky mali tiež sústrediť na takzvané vlajkové projekty EÚ, ktoré majú miliardové rozpočty. Ministerstvo podporí účasť slovenských vedcov a firiem na vlajkovom projekte zameranom na kvantové technológie. Za týmto účelom vznikne národná platforma v oblasti kvantových technológií. „Je dôležité, aby Slovensko z tohto vlaku nevypadlo,“ vyhlásila ministerka s tým, že problém nie je len nedostatok financií pre vedu a výskum, ale aj stanovovanie priorít výskumu a vynakladanie prostriedkov. Lubyová tiež oznámila, že vedeckým pracovníkom chce ministerstvo zvýšiť tabuľkové platy na úroveň vysokoškolských pedagógov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies