Rezort školstva chce zriadiť Slovenskú akreditačnú agentúru pre vysoké školstvo

NETKY.SK • 11 Máj 2018, 11:41 • 2 min
Rezort školstva chce zriadiť Slovenskú akreditačnú agentúru pre vysoké školstvo

BRATISLAVA – Poslanci NR SR posunuli do druhého čítania návrh zákona o zabezpečovaní kvality vysokoškolského vzdelávania a novelu zákona o vysokých školách.

slovakia

left justify in out

Návrh zákona o zabezpečovaní kvality vysokoškolského vzdelávania zavádza úplne nový systém akreditácie v oblasti vysokoškolského štúdia, ktorý po novom bude zastrešovať samostatná verejnoprávna Slovenská akreditačná agentúra pre vysoké školstvo. Doterajšia Akreditačná komisia bola poradným orgánom vlády. Zámerom zákona je zvýšiť dôraz na vnútorný systém vysokej školy zameraný na úpravu procesov na zabezpečovanie kvality, ktorého funkčnosť bude pravidelne externe posúdená agentúrou.

Novelou zákona o vysokých školách sa má zvýšiť otvorenosť vysokoškolského systému a zjednodušiť tvorba a úprava študijných programov. Okrem toho sa zavádza nový typ študijného programu - interdisciplinárne štúdiá. Tento typ bakalárskeho študijného programu umožňuje vysokým školám novú formu organizácie štúdia a na druhej strane študentom umožňuje vytvoriť si jedinečný profil s ohľadom na výber absolvovaných predmetov, pričom majú možnosť oddialiť svoje rozhodnutie o hlavnom študijnom zameraní. Zmeny sa týkajú aj zjednodušenia obsadzovania funkčných miest docentov a profesorov uchádzačmi zo zahraničia či zrušenia doterajšieho procesu komplexných akreditácií činností vysokých škôl.

V rozprave nezaradený poslanec NR SR Miroslav Beblavý uviedol, že zmena akreditácie je len technická zmena a veľkou zmenou je len navonok. Podľa poslankyne za hnutie Sme rodina Adriany Pčolinskej je nevyhnutné začať s adekvátnym finančným ohodnotením vysokoškolských pedagógov a s tým úzko súvisí aj zlepšenie materiálno-technického zabezpečenia vysokých škôl. Cieľom by malo byť vytvorenie adekvátnych podmienok pre pôsobenie vedecko-pedagogických zamestnancov a na podporu ich motivácie vykonávať svoje povolanie ako poslanie.

 

„Je nevyhnutné znížiť byrokratické zaťaženie vysokoškolských pedagógov, aby sa mohli plnohodnotne venovať prednáškovej a vedeckej činnosti,“ uviedla s tým, že pozitívne hodnotí ideu, že funkčné miesto docenta a profesora bude možné obsadiť bez vedecko-pedagogického titulu “docent” alebo “profesor” na dobu určitú spolu maximálne na šesť rokov. „Tento návrh zákona by mohol prispieť k motivovaniu pedagógov k intenzívnejšej snahe pracovať na zvyšovaní kvalifikácie. Týmto spôsobom sa odstráni fenomén zabetónovania vysokoškolských pedagógov na vysokých školách,“ dodala Pčolinská.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies