Rezort školstva chce dostupné vysokoškolské vzdelávanie

NETKY.SK • 9 November 2016, 11:44 • 2 min
Rezort školstva chce dostupné vysokoškolské vzdelávanie

BRATISLAVA - Ministerstvo školstva sa v oblasti vysokých škôl do roku 2020 zameria na zabezpečenie dostupného a rôznorodého vysokoškolského vzdelávania.

slovakia

left justify in out

Prioritou bude tiež zlepšovanie kvality a relevantnosti vysokoškolského vzdelávania a vytváranie atraktívneho tvorivého prostredia. Prostredníctvom podpory otvorenosti a transparentnosti vysokoškolského prostredia chce rezort navyše zvyšovať jeho efektívnosť a dôveryhodnosť. Vyplýva to z Dlhodobého zámeru vo vzdelávacej, výskumnej, vývojovej a ďalšej tvorivej činnosti pre oblasť vysokých škôl na roky 2016 až 2020, ktorý dnes schválila vláda.

 

Ministerstvo poukazuje pri hodnotení dostupnosti vysokoškolského vzdelávania napríklad na to, že vysoké školy majú obmedzené kapacity v študentských domovoch a v komforte a v kvalite ubytovania v porovnaní so súčasnými štandardmi zaostávajú. Študenti, ktorí sú nútení sa ubytovať mimo študentských domovov a zmluvných zariadení vysokých škôl, znášajú navyše celé náklady na ubytovanie.

 

Pri podpore rôznorodosti prostredia ministerstvo konštatuje, že z hľadiska napĺňania rôznych potrieb a očakávaní spoločnosti je dôležité, aby vysokoškolský systém ako celok vedel reflektovať rôzne potreby. Nie je tak napríklad nutné, aby všetky vysoké školy uskutočňovali doktorandské štúdium či boli aktívne v získavaní študentov zo zahraničia.

 

Rezort sa v dokumente venuje aj kvalite vysokoškolského vzdelávania. Ministerstvo konštatuje, že súčasný systém akreditácie študijných programov prakticky nemonitoruje, či vysoké školy vo vzdelávaní využívajú optimálne vzdelávacie možnosti, ako inovujú vzdelávanie s ohľadom na potreby študentov a vzdelávacie výstupy, ktoré majú štúdiom získať.

 

V rámci plánovaného zvyšovania efektívnosti a dôveryhodnosti vysokoškolského prostredia chce ministerstvo pokračovať v sprístupňovaní údajov o vysokom školstve v otvorenom formáte a na základe takto získaných a analyzovaných údajov pripravovať konkrétne politiky pre jednotlivé oblasti. Rezort chce tiež v spolupráci so širšou verejnosťou identifikovať neefektívne postupy a procesy, a následne presadzovať ich zjednodušenie alebo zánik, či už ide o duplicitné poskytovanie údajov, systém verejného obstarávania, pravidlá rozhodovania v akademickej oblasti či finančné riadenie verejnoprávnych inštitúcií.

 

Dlhodobý zámer vo vzdelávacej, výskumnej, vývojovej, umeleckej a ďalšej tvorivej činnosti pre oblasť vysokých škôl vypracúva ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu a každoročne ho aktualizuje. Cieľom podľa ministerstva nie je podrobne analyzovať súčasný stav. Informácie o súčasnom stave vysokého školstva sú podľa rezortu k dispozícií vo výročných správach o stave vysokého školstva či v Správe o stave školstva na Slovensku.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies