Rezort školstva bude celoplošne testovať športový talent detí

NETKY.SK • 14 Október 2015, 11:33 • 2 min
Rezort školstva bude celoplošne testovať športový talent detí

BRATISLAVA - Ministerstvo školstva plánuje zaviesť celoplošné testovanie detí od šesť rokov, v ktorom by mali identifikovať ich športový talent.

slovakia

left justify in out

Po absolvovaní testovania má dostať dieťa certifikát s odporúčaním pre rodičov, na aký šport má predpoklady. Zároveň budú výsledky testovania slúžiť pre výskumné účely a posúdenie fyzickej kondície detí. Vyplýva to z Koncepcie práce so športovo talentovanou mládežou na roky 2015 – 2020, ktorú na dnešnom rokovaní schválila vláda. Začiatok projektu je plánovaný ešte v tomto roku, ukončiť ho majú s výhľadom do roku 2018 a následne by mali uskutočňovať celoplošnú identifikáciu športových talentov a zber údajov v rámci Slovenska.


Koncepcia má podľa ministerstva vytvárať možnosti zapojenia sa širokej populácie do športovej činnosti v športových strediskách a prostredníctvom športových tried v základných školách. Súčasťou koncepcie je návrh štruktúry útvarov starostlivosti o športovo talentovanú mládež. Základnú úroveň útvarov a podhubie pre výber športovo talentovanej mládeže budú v budúcnosti tvoriť športové strediská, ktoré budú môcť v súlade s návrhom zákona o športe zriaďovať samosprávne kraje a obce v spolupráci so športovým zväzom a športovým klubom pod vedením športového odborníka. Vyššou základňou úrovňou útvarov budú v budúcnosti športové triedy v základných školách. Športové triedy v stredných školách podľa koncepcie už nebudú zriaďovať, vzhľadom na to, že 15-ročných talentovaných športovcov zaradia buď do zväzových útvaroch alebo sa stanú žiakmi strednej športovej školy.


Vyššiu úroveň útvarov budú tvoriť centrá talentovanej mládeže zriaďované Národným športovým centrom či na základe zmluvy medzi Národným športovým centrom a športovým klubom. Vyšším školským útvarom budú stredné športové školy, ktoré v budúcnosti pretransformujú zo športových gymnázií. Navrhovaná transformácia by mala nadobudnúť účinnosť k 1. januáru 2019. Stredná športová škola bude pripravovať žiakov so športovým nadaním.


Najvyššiu úroveň útvarov budú tvoriť rezortné športové strediská - Národné športové centrum v rezorte školstva, Vojenské športové centrum Dukla Banská Bystrica v rezorte obrany a Športové centrum polície v rezorte vnútra.


Ministerstvo pre skvalitnenie činnosti útvarov športovo talentovanej mládeže navrhuje aj viacero ďalších opatrení. K termínu účinnosti zákona o športe chce napríklad pripraviť nariadenie vlády SR k vzájomnej spolupráci a činnosti rezortných športových stredísk. V spolupráci s ministerstvom zdravotníctva plánuje pripraviť všeobecne záväzný právny predpis o zdravotných výkonoch, ktoré budú súčasťou lekárskej prehliadky talentovaných športovcov. Z dotazníkov o zdravotnom zabezpečení športovcov v útvaroch talentovanej mládeže totiž získali informácie, že zdravotné zabezpečenie mladých športovcov je nedostatočné. Národné športové centrum by malo do 31. decembra 2016 zriadiť oddelenie športovo talentovanej mládeže. Cieľom je zbierať analytické údaje a metodicky usmerňovať útvary športovo talentovanej mládeže. Obce, mestá a vyššie územné celky by mali do roku 2020 vytvárať priestorové podmienky pre činnosť športovo talentovanej mládeže v základných školách a stredných školách a umožniť využívanie športových areálov deťom a mládeži do 18:00 bezplatne. Ministerstvo školstva tiež navrhuje, aby Národný športový zväz oceňoval mládežníckych trénerov za dosiahnuté športové výsledky mladých športovcov a tiež osobnosti, ktoré sa zaslúžili o propagáciu a rozvoj športu. Ministerstvo by malo tiež priebežne do roku 2020 hodnotiť systém starostlivosti o športovo talentovanú mládež pravidelne po letných olympijských a paralympijských hrách a zimných olympijských a paralympijských hrách.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies