Rezort šetrí, zatvorili Generálny konzulát v Los Angeles

NETKY.SK • 3 November 2013, 12:22 • 2 min
Rezort šetrí, zatvorili Generálny konzulát v Los Angeles

BRATISLAVA - Úsporné opatrenia na našich zastupiteľstvách v zahraničí majú štátu ušetriť asi milión eur.

slovakia

left justify in out

Rezort diplomacie začal šetriť na slovenských zastupiteľských úradoch v zahraničí, k 30. septembru tohto roku zatvorili Generálny konzulát v Los Angeles. "Výkon konzulárnej agendy v jednotlivých federálnych štátoch USA, ktorý pokrýval tento generálny konzulát, sa rozdelil medzi Generálny konzulát SR v New Yorku a konzulárne oddelenie na zastupiteľskom úrade SR vo Washingtone DC," povedal hovorca ministerstva zahraničných vecí Boris Gandel.

Ambasádu v Tunise, ktorú chcelo ministerstvo zahraničných vecí zriadiť ešte v priebehu minulého alebo tohto roku, zatiaľ neotvoria. Rovnaký osud má aj zastupiteľstvo v Tripolise, ktoré zatvorili začiatkom roku 2011 počas občianskej vojny v Líbyi a šéf diplomacie Miroslav Lajčák tiež uvažoval o jeho znovuotvorení. Začiatkom roka zasa úplne uzavreli zastupiteľský úrad v Kuala Lumpur. "Rovnako sme realizovali racionalizačné opatrenia a systémové zmeny v oblasti nájomných vzťahov na niektorých ďalších pracoviskách v zahraničí," povedal šéf tlačového odboru rezortu zahraničia Peter Susko. Celý systém sa im podľa Suska podarilo nastaviť tak, že v budúcom roku už nebudú musieť zatvárať ďalšie úrady. "Celková úspora vyplývajúca z úsporných opatrení na zastupiteľských úradoch v zahraničí predstavuje približne jeden milión eur," ukončil.

Rezort diplomacie bude mať podľa vládou schváleného návrhu rozpočtu na budúci rok o 1,6 mil. eur menej ako tento rok. "Pokles je zaznamenaný najmä v kapitálových výdavkoch a mzdách, pričom kapitola predpokladá úsporu z uzatvorenia úradov v zahraničí ako aj na disponentoch ústredia," píše sa v návrhu rozpočtu. Rezort bude hospodáriť so sumou 115,7 mil. eura. Vlani ministerstvu schválili rozpočet 117,3 mil. eur.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona