Rezort práce vyplatil ku koncu novembra 658 miliónov eur na udržanie zamestnanosti

NETKY.SK • 16 December 2020, 15:18 • 2 min
Rezort práce vyplatil ku koncu novembra 658 miliónov eur na udržanie zamestnanosti

BRATISLAVA - Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR vyplatilo firmám a podnikateľom k 30. novembru tohto roka príspevky na udržanie zamestnanosti v sume takmer 658 miliónov eur.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom hovorkyňa rezortu práce a sociálnych vecí Veronika Pazičová. Kým v septembri priemerná výška pomoci na jedného zamestnanca dosiahla 272,60 eura, podľa čiastkových údajov za október v rámci tzv. Prvej pomoci + sa príspevok na jedného zamestnanca zvýšil na takmer 460 eur.

 

Nárast priemernej podpory na jedno pracovné miesto je podľa ministerstva práce viditeľný vo všetkých kategóriách podnikov.
 

Priemysel vyčerpal značnú časť pomoci
"Z dostupných dát za október tiež vyplýva, že pomoc naďalej najintenzívnejšie čerpajú mikropodniky (podiel 56,8 %) a veľké podniky (podiel 17,9 %)," uviedla hovorkyňa rezortu práce.

 

Oproti septembrovým číslam sa zvýšil podiel na objeme príspevkov pre mikropodniky o 18,7 percent, zatiaľ čo u zvyšných kategórií rezort práce zaznamenal medzimesačný pokles.

 

img

 

Aj v októbri smerovala najväčšia časť pomoci na podporu priemyselnej výroby (32,6 %). S väčším odstupom nasleduje veľkoobchod a maloobchod (podiel 16,7 %) a stavebníctvo (podiel 12,8 %).

 

Podniky v ubytovacích a stravovacích službách za október získali 10,7 % z celkového objemu pomoci. Zvyšné odvetvia si k tomu istému dátumu rozdelili zvyšných 20 %.

Pri októbrovej pomoci sa najintenzívnejšie využívajú príspevky SZČO a príspevky na mzdy zamestnancov podľa poklesu tržieb.

 

Prečítajte si tiež: V dôsledku pandémie sa bez práce ocitlo takmer 200 tisíc Slovákov a Sloveniek

 

Finančná injekcia na mzdy zamestnancov

"Prostredníctvom oboch opatrení sa prerozdeľuje viac ako 91 % pomoci poskytnutej za tento mesiac," tvrdí Pazičová. Využívanie opatrení sa výrazne odlišuje od kategórie podniku.

 

Kým mikropodniky štyri pätiny pomoci čerpajú cez opatrenie pre SZČO, malé a stredné podniky takmer v rovnakej výške využívajú príspevky na mzdy zamestnancov podľa poklesu tržieb. U veľkých podnikov sa využívajú takmer výhradne príspevky na mzdy zamestnancov podľa poklesu tržieb s podielom 99 %.

 

img


K 30. novembru tohto roka uzatvorili úrady práce a sociálnych vecí prostredníctvom nástrojov „Prvej pomoci“ a „Prvej pomoci+“ viac ako 133-tisíc dohôd so zamestnávateľmi a SZČO, ktorých negatívne zasiahla aktuálna mimoriadna situácia.

 

Konečný termín na podávanie žiadostí o podporu z „Prvej pomoci+“ za október je 31. január 2021.

 

Mohlo by vás zaujímať: Takmer polovica Slovákov má vplyvom koronakrízy menší príjem



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies