Rezort práce a sociálnych vecí pripravuje dva nariadenia vlády

NETKY.SK • 4 Marec 2020, 10:08 • 2 min
Rezort práce a sociálnych vecí pripravuje dva nariadenia vlády

BRATISLAVA - Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR v súčasnosti ešte pracuje na dvoch nariadeniach vlády. Rezort uviedol, že ide o opatrenia, ktoré nemôžu byť zastavené, hoci je po parlamentných voľbách.

slovakia

left justify in out

Proces sa nemôže len tak zastaviť

Podľa slov riaditeľa tlačového odboru ministerstva Michala Stušku ide o opatrenia, ktoré vyplývajú zo zákona. "Ministerstvo práce aj v týchto dňoch, prirodzene, pokračuje v procesoch tých sociálnych krokov a opatrení, ktoré vyplávajú zo zákona a nemôžu sa zastaviť ani vplyvom volieb," informoval Stuška.

 

img

 

Zvyšovanie príspevku na soc. služby

V súčasnosti sa začína medzirezortné pripomienkové konanie k dvom legislatívnym návrhom. Podľa slov Stušku sa v prípade prvého návrhu rovnako ako aj v predošlých rokoch zvyšuje výška finančného príspevku na poskytovanie sociálnej služby podľa stupňa odkázanosti každého klienta.

 

Príplatky za prácu v noci a cez víkendy

"Navrhované výrazné zvýšenie spolufinancovania opäť reaguje aj na objektívny nárast nákladov v sociálnych službách, najmä vplyvom nevyhnutného zvyšovania miezd ich zamestnancov. Ten, ako je známe, vyplýva aj z výrazného zvyšovania minimálnej mzdy či príplatkov za neštandardnú prácu v noci, cez víkendy či počas sviatkov, ktoré sa práve zamestnancov v sociálnych službách určite výrazne dotýkajú," priblížil Stuška.

 

img

 

Návrh na rok 2021

Napríklad pri najťažšom stupni odkázanosti rezort práce navrhuje na rok 2021 zvýšenie príspevku štátu na klienta zo súčasných 546 eur na 609 eur mesačne. Nariadenie vlády SR musí byť uverejnené v Zbierke zákonov Slovenskej republiky do 30. júna 2020.

 

Osobní asistenti a opatrovatelia

V druhom návrhu nariadenia vlády navrhuje ministerstvo opätovné zvýšenie sadzby na jednu hodinu osobnej asistencie a výšky peňažného príspevku na opatrovanie s účinnosťou od 1. júla 2020. "Predbežné pripomienkové konanie k návrhu sa končí 6. marca 2020 a začne sa medzirezortné pripomienkové konanie, pričom Nariadenie vlády SR musí byť v tomto prípade uverejnené v Zbierke zákonov SR do 31. mája 2020," priblížil lehoty Stuška. V tomto návrhu sa zvyšuje sadzba na jednu hodinu osobnej asistencie zo sumy 4,18 eura na sumu 4,82 eura a výška peňažného príspevku na opatrovanie sa zvyšuje zo 430,35 eura na 476,74 eura mesačne.

 

img

 

"Práve tieto opatrenia a nástroje môžu dopomôcť k udržaniu trendu rekordnej zamestnanosti ťažšie zamestnateľných ľudí s nízkou alebo neaktuálnou kvalifikáciou a zručnosťami," dodal na záver Stuška.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona