Rezort práce si chce presadiť navýšenie minimálnej mzdy o 10%, zamestnávatelia sú pobúrení

NETKY.SK • 11 August 2017, 10:53 • 2 min
Rezort práce si chce presadiť navýšenie minimálnej mzdy o 10%, zamestnávatelia sú pobúrení

BRATISLAVA – Minister Ján Richter z ministerstva práce a sociálnych vecí plánuje v budúcom roku zvýšiť minimálnu mzdu na 480 eur. Táto informácia sa však nestretla s pochopením u zamestnávateľov. Niektorí uviedli, že takýto nárast môže mať pre viaceré malé firmy buď likvidačné následky, alebo sa začnú prepúšťať a znižovať počty zamestnancov.

slovakia

left justify in out

Rezort práce navrhol jednorazové navýšenie minimálnej mzdy o 10,34%, z terajších 435 eur na 480 eur. Aj napriek tomu, že sa v poslednej dobe slovenskej ekonomike darí, neplatí to plošne.

„Historicky najvyššie navýšenie minimálnej mzdy môže byť pre niektorých, najmä menších zamestnávateľov likvidačné. Takéto skokové navýšenie môže výrazne brzdiť zamestnávanie ľudí s nízkou kvalifikáciou. Následkom môže byť prepúšťanie v menších firmách alebo zamestnávanie na čiastkové, nie na plné úväzky,“ uviedla hovorkyňa Miriam Špániková z Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ) SR. Problém môže nastať v službách alebo textilnom priemysle, kedy sú firmy nútené tlačiť ceny nadol, aby mohli konkurovať lacnému tovaru z Číny.

 

„Ak sa skokovým spôsobom zvyšuje minimálna mzda, v praxi to môže znamenať, že niektorí zamestnanci môžu prísť o prácu – a to je oveľa horšie, ako keď majú o pár eur nižšiu, ale stabilnú mzdu,“ dodala Špániková. Republiková únia zamestnávateľov (RÚZ) rezignovala na tohtoročných rokovaniach s odbormi, pretože za posledných 10 rokov sa jej nepodarilo so sociálnymi partnermi dohodnúť. Tak ako sa vláda rozhodla, tak sa minimálna mzda navyšovala.

 

„Zakaždým sme počas vyjednávaní upozorňovali na potrebu istej striedmosti, že je potrebné sa pozerať aj dopredu a brať ohľad na budúci vývoj ekonomiky. Politici na nás zbierali politické body, keď nás označovali ako tých, čo nedoprajú. Boli sme tlačení do tejto pozície, hoci sme len chceli, aby diskusia o valorizácii minimálnej mzdy bola racionálna, odborná, a nie politická,“ priblížil Hošták.

 

Návrh ministerstva sa stane v najbližších dňoch predmetom rokovaní. Na stretnutí by sa malo diskutovať aj o pevnom mechanizme valorizácie minimálnej mzdy, ktorý by sa uplatňoval automaticky, v prípade, že by nedošlo k dohode medzi odborármi a zamestnávateľmi.  Odborári rozhodnutie ministerstva vítajú. „Návrh sumy minimálnej mzdy vo výške 480 eur sa výrazne približuje našim predstavám o výraznom náraste minimálnej mzdy, ktorá ešte donedávna bola nižšia ako hranica rizika chudoby a kreovala pracujúcu chudobu,“ zhodnotila jej hovorkyňa Martina Nemethová.

 

Tá zdôraznila, že úprava mzdy by prispela k zvýšeniu životnej úrovne Slovákov a viac by ich motivovala k práci, čo by ešte viac posilnilo slovenskú ekonomiku. Némethová ďalej uviedla, že takéto navýšenie by znížilo tzv. vyplácanie na ruku, domácnosti by si mohli odkladať viac finančných rezerv a v konečnom dôsledku by sa to odrazilo aj na výške ich budúcich dôchodkov.

 

„Vyššie príjmy domácnosti sa pozitívne odrazia vo vyššom disponibilnom príjme, čo najmä u nízkopríjmových domácností zvýši spotrebu, ale zároveň zmierni tlak na nutnosť zadlžovať sa. Domácnosti sú zároveň schopné vytvárať vyššiu mieru úspor,“ opísala. Odborári ďalej avizovali, že sa budú snažiť vyrokovať čo najlepšie podmienky pre zamestnancov a zabezpečiť to, aby sa minimálna mzda na Slovensku priblížila k 60% priemernej mzdy, ako odporučil Európsky výbor sociálnych práv. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies