Rezort práce pripravuje novelu zákona na podporu rodinného a pracovného života

NETKY.SK • 10 Jún 2016, 10:34 • 2 min
Rezort práce pripravuje novelu zákona na podporu rodinného a pracovného života

BRATISLAVA - Ministerstvo práce pripravuje novelu zákona o sociálnych službách, ktorá má podporiť zosúladenie rodinného a pracovného života.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to zo zverejnenej predbežnej informácie o príprave právnej normy. K väčšej podpore pracujúcich rodičov sa totiž zaviazala vláda vo svojom programovom vyhlásení.

 

Ako priblížil rezort práce, cieľom návrhu novely zákona je v rámci sociálnych služieb na podporu rodiny s deťmi novo ustanoviť službu na podporu zosúlaďovania rodinného a pracovného života v zariadení starostlivosti o deti do troch rokov veku dieťaťa.

 

Okrem toho má byť zavedená aj služba na podporu zosúlaďovania rodinného a pracovného života terénnou formou sociálnej služby alebo ambulantnou sociálnou službou mimo zariadenia v čase, keď rodič vykonáva zárobkovú činnosť alebo študuje na strednej alebo vysokej škole.

 

Po prijatí právnej normy by sa malo zefektívniť aj vynakladanie prostriedkov zo štátneho rozpočtu na spolufinancovanie sociálnych služieb vo vybraných zariadeniach sociálnych služieb na komunitnej úrovni, a to vďaka precizovaním právnej úpravy neobsadeného miesta v zariadení na účely zúčtovania a vrátenia finančného príspevku.

 

"Nanovo sa ustanoví posudzovanie neobsadenosti miesta pri poskytovaní ambulantnej sociálnej služby v zariadení a tiež sa ustanoví povinnosť poskytovateľov sociálnej služby v dennom stacionári dodržiavať personálny štandard," avizuje ministerstvo práce.

 

V súčasnosti je deťom poskytovaná starostlivosť v zariadeniach s charakterom detských jaslí alebo ju vykonáva opatrovateľ v domácom prostredí, a to spravidla na základe živnostenského oprávnenia.

 

"Novelou zákona sa bude táto formalizovaná starostlivosť o deti novo regulovať v systéme sociálnych služieb so súvisiacim ustanovením právnych podmienok jej poskytovania, a to v záujme ochrany dieťaťa, so súvisiacim zabezpečením kvality poskytovanej starostlivosti a dohľadu nad jej poskytovaním zo strany príslušných orgánov," dodalo ministerstvo s tým, že pripomienkové konanie by malo k právnej norme odštarovať v auguste tohto roka.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies