Rezort práce ide s ministerstvom školstva riešiť problém s prepúšťaním učiteľov

NETKY.SK • 21 Október 2014, 14:21 • 2 min
Rezort práce ide s ministerstvom školstva riešiť problém s prepúšťaním učiteľov

BRATISLAVA - Rezort práce spoločne s ministerstvom školstva plánuje riešiť problém s prepúšťaním učiteľov počas školských prázdnin.

slovakia

left justify in out

"Už v júni som kriticky poukázal na skutočnosť, že veľmi veľa zriaďovateľov dáva učiteľom možnosť zamestnať sa len na dobu určitú, aby ušetrili počas dvoch mesiacov letných prázdnin možno na mzdách," uviedol minister práce Ján Richter (Smer-SD) s tým, že o tom svedčia aj septembrové štatistiky.     

"Tie ukázali, že viacerí pedagógovia pribudli v júni do evidencie úradov práce a následne v septembri tohto roka z nej odišli a opäť sa vrátili do práce. V júni evidovali 289 pedagógov zo stredných odborných škôl, z evidencie za mesiac september odišlo 200," vyčíslil Richter. Z gymnázií skončilo v júni na úradoch práce 71 pedagógov, v septembri odišlo z evidencie 53 pedagógov.

     

Podobná situácia nastala aj pri pedagógoch základných umeleckých škôl, materských škôl či pri vychovávateľoch, pedagogických asistentoch. Najväčší počet pedagógov skončil pred letnými prázdninami v evidencii úradov práce zo základných škôl. Ako vyčíslil Richter, kým v júni evidovali úrady práce 912 pedagógov zo základných škôl, v septembri tohto roka z evidencie odišlo 703 z nich.
     

"V evidencii, komplexne za všetky typy škôl bolo evidovaných 2059 pedagogických pracovníkov a 1649 sa ich opätovne od septembra zamestnalo," vyčíslil Richter. Zároveň priblížil, že o týchto číslach hovoril aj s ministrom školstva Petrom Pellegrinim (Smer-SD). "Plánujeme v tomto týždni uskutočniť jedno pracovné stretnutie a podľa všetkého budeme aplikovať a pripravovať právne riešenie prostredníctvom novely zákona," uviedol Richter s tým, že sa chcú inšpirovať českým modelom zmien v Zákonníku práce.
     

Po novom by sa tak malo zamedziť možnosti uzatvárať zmluvy pedagogických pracovníkov na dobu určitú tak, aby nemohli byť zneužité prázdniny na výpovedný dôvod. "Nechal som český model legislatívne rozanalyzovať. Vzhľadom na zložitosť problémov sa ním budeme inšpirovať a po dohode s ministrom školstva pripravíme nový návrh riešenia tak, aby pre budúci školský rok už boli pedagógovia ochránení," prisľúbil Richter.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies