Rezort práce chce zamedziť zneužívaniu dávok nezamestnanými a sprísni podmienky pri ich poskytovaní

NETKY.SK • 4 August 2016, 15:45 • 2 min
Rezort práce chce zamedziť zneužívaniu dávok nezamestnanými a sprísni podmienky pri ich poskytovaní

BRATISLAVA – Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR chce prijať opatrenia, aby zamedzilo zneužívaniu dávok uchádzačmi o zamestnanie. Prax totiž ukazuje, že viacerí z nich sa zamestnajú len krátko a opäť sa vrátia na úrad práce, aby dostávali dávky a štát za nich platil odvody. Na špekulantov upozornili aj samotní personalisti.

slovakia

left justify in out

Ako vyčíslil minister práce Ján Richter (Smer-SD), v roku 2015 prišlo na úrady práce celkove 241.000 uchádzačov. "Skoro 40.000, ktorí z evidencie odišli na trh práce, sa do troch mesiacov zaevidovalo na úradoch práce znovu, pričom 3087 sa do evidencie vrátilo po siedmich dňoch, a 11.355 do jedného mesiaca," vyčíslil Richter.

 

Jeho ministerstvo preto plánuje prijať opatrenia. "Je to opätovne pre nás vážnym mementom a ďalší signál, ktorý máme záujem prehodnotiť v pripravovanej novele," avizoval Richter, že o problematike špekulantov na trhu práce by chcel hovoriť aj so sociálnymi partnermi. "Objektívne to vychádza, že časť z nich reaguje na ponuku, len aby splnila nejakú podmienku zákona, ale reálne záujem legálne pracovať nemá," podotkol Richter.

 

Na špekulantov na trhu práce dnes upozornila aj personálno-poradenská spoločnosť McRoy Jobliner. Podľa nej by sťažilo zotrvávanie špekulantov v evidencii úradov práce, ak by sa pri zaraďovaní do evidencie bral do úvahy dôvod ukončenia predchádzajúceho pracovného pomeru a jeho trvanie. "Riešením by bolo, ak by sa do evidencie nezaraďovali ľudia, ktorí boli opakovane prepustení z dôvodu hrubého porušenia pracovnej disciplíny," priblížila výkonná riaditeľka spoločnosti Jana Mesárová.

 

Ministerstvo práce pritom tvrdí, že už dlhšiu dobu poukazuje na rôzne skupiny ľudí, ktorí zneužívajú nielen systém sociálnej pomoci, ale aj politiky podpory zamestnanosti. Tento problém podľa rezortu treba riešiť aj v súvislosti s nelegálnou prácou.

 

Ministerstvo tiež uviedlo, že už počas bývalej vlády sa snažilo prijímať opatrenia v oblasti sociálnej politiky, ale aj ilegálneho zamestnávania, Zákonníka práce či v oblasti služieb zamestnanosti. "Napríklad, zvýšenie motivácie pracovať a nepracovať načierno pre poberateľov sociálnych dávok priniesol v januári 2014 zákon, na základe ktorého poberatelia dávky v hmotnej núdzi musia odpracovať osem hodín týždenne v prospech miest alebo obcí. Spolupráca štátu a samosprávy sa v tomto smere mimoriadne osvedčila," doplnil Richter.

 

Vláda sa tiež zaviazala vo svojom programovom vyhlásení, že sprísni podmienky pri poskytovaní sociálnych dávok pre osoby odmietajúce pracovať. Chce prehodnotiť v súlade s princípom zásluhovosti a solidarity systém a výšku sociálnych dávok, dôsledne uplatní existujúce a prijme nové opatrenia na prevenciu a elimináciu zneužívania sociálnych dávok a systému služieb zamestnanosti.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies