Rezort práce analyzuje predĺženie materskej či zvýšenie rodičovského príspevku

NETKY.SK • 27 Marec 2019, 23:37 • 2 min
Rezort práce analyzuje predĺženie materskej či zvýšenie rodičovského príspevku

BRATISLAVA - Ministerstvo práce stále analyzuje opatrenia, ako podporiť rodičov s deťmi. Uvažuje o zvýšení rodičovského príspevku alebo predĺžení počtu týždňov, za ktoré je možné poberať materskú. Po skončení rokovania vlády to uviedol štátny tajomník rezortu práce Branislav Ondruš.

slovakia

left justify in out

Premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) opatrenia na posilnenie prorodinnej politiky predstavil ešte v januári tohto roka.

 

"Definitívne ešte stále nie je rozhodnuté. Stále sú v hre obe možnosti. Takže zvažujeme aj predĺženie materskej, ale takisto aj zvýšenie rodičovského príspevku," priblížil Ondruš.

 

Predĺženie doby poberania materskej by malo finančný dosah výlučne na Sociálnu poisťovňu. "Pohyboval by sa ročne približne na úrovni 120 miliónov eur," vyčíslil Ondruš.

 

V prípade rodičovského príspevku finančný dosah na verejné financie závisí od výšky, na akú by stúpol. "Ministerstvo uvažuje o rozdielnej výške rodičovského príspevku podľa toho, či vlastne rodič pred jeho poberaním pracoval, čiže či mal sociálne poistenie," doplnil Ondruš.

 

img

Branislav Ondruš. Zdroj: TASR 

 

Okrem týchto dvoch opatrení Pellegrini začiatkom roka hovoril aj o príspevku pre rodičov v sume 100 eur, ktorý má slúžiť na nákup základnej povinnej výbavy pri nástupe dieťaťa do základnej školy.

 

Podľa predsedu vlády je potrebné sa tiež zamerať na pomoc ťažko zdravotne postihnutým ľuďom a tým, ktorí sa o nich starajú.

 

Minister práce Ján Richter (Smer-SD) avizoval, že viaceré sociálne opatrenia by mali byť pripravené do konca prvého polroka tohto roka a následne predložené do parlamentu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona