Rezort pôdohospodárstva vyhlásil ďalšie tri výzvy pre mestá a obce za 158 miliónov eur

NETKY.SK • 21 December 2016, 14:36 • 2 min
Rezort pôdohospodárstva vyhlásil ďalšie tri výzvy pre mestá a obce za 158 miliónov eur

BRATISLAVA - Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka k trom doteraz vyhláseným výzvam v rámci Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP) spúšťa pre mestá a obce ďalšie tri výzvy.

slovakia

left justify in out

Týkajú sa budovania a zlepšenia technického vybavenia jazykových učební, školských knižníc a odborných učební, na čo vyčlenili 35,6 milióna eur. Druhá výzva sa týka zvýšenia počtu žiakov stredných odborných škôl na praktickom vyučovaní za 98,8 milióna eur a treťou výzvou je zvýšenie atraktivity a prepravnej kapacity nemotorovej, najmä cyklistickej dopravy, na čo pôjde 24 miliónov eur. Na dnešnej tlačovej besede to povedala ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná s tým, že Slovensko donedávna čerpalo eurofondy z IROP na úrovni len jedného percenta, a preto ministerstvo vložilo sily do spustenia tohto programu.


Pri výzve na zlepšenie technického vybavenia učební či školských knižníc je cieľom zvyšovať kvalitu odbornej výučby v základných školách. Do výzvy sa môžu zapojiť zriaďovatelia či prevádzkovatelia základných škôl, pričom peniaze môžu využiť napríklad na budovanie knižníc, učební chémie, fyziky, prírodovedy či učební praktickej výučby. Pri výzve na zvýšenie počtu žiakov stredných odborných škôl na praktickom vyučovaní môžu žiadatelia využiť peniaze napríklad na modernizáciu dielní, ktoré sú v zanedbanom stave. Prijímateľmi pritom môžu byť vyššie územné celky, neziskové organizácie, cirkevné organizácie aj súkromné školy.

 

Výzva, ktorá sa týka rozvoja nemotorovej dopravy, umožní mestám či obciam projektovanie a budovanie cyklotrás, a to najmä pre dojazd ľudí z práce a do práce. Okrem toho tiež umožní budovať doplnkovú infraštruktúru, ako napríklad stojany na bicykle, strážne veže pri železničných staniciach či nákup mestských bicyklov.


Od začiatku novembra pritom ministerstvo vyhlásilo výzvy aj na rozšírenie kapacít materských škôl za 79,8 milióna eur, na zlepšenie dostupnosti k medzinárodnej cestnej sieti TEN-T a cestám prvej triedy za 144,9 milióna eur a na zvyšovanie atraktivity a konkurencieschopnosti verejnej osobnej dopravy za 33,1 milióna eur. Celkovo teda ide o viac ako 416 miliónov eur.


Matečná uviedla, že do diskusie o novej podobe výziev v oveľa väčšej miere zapojili regióny. „Výsledkom realizovania dvojkolového systému je lepšie nastavenie parametrov. V prvej fáze žiadatelia predkladajú len zámery. Nemusia robiť nákladné projektové dokumentácie ani zložité verejné obstarávania," uviedla Matečná s tým, že na výbere a hodnotení projektov sa zúčastňujú aj krajské mestá.


Výkonný podpredseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Milan Muška hovorí, že združenie víta zrýchlenie procesov implementácie Integrovaného regionálneho operačného programu. „Kým v lete tohto roku sa čerpanie v rámci IROP javilo ako ohrozené, spustených je už šesť výziev na čerpanie prostriedkov pre regióny," uviedol Muška. Zavedenie dvojkolovosti do výzvy vníma ako snahu šetriť čas a peniaze konečných žiadateľov.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies