Rezort obrany spustil najväčšiu modernizáciu v histórii Ozbrojených síl SR

NETKY.SK • 9 Február 2016, 11:23 • 2 min
Rezort obrany spustil najväčšiu modernizáciu v histórii Ozbrojených síl SR

BRATISLAVA – Uplynulé štyri roky sa v rezorte obrany niesli najmä v znamení modernizačných projektov. Ministerstvo tvrdí, že spustilo najväčšiu modernizáciu v histórii Ozbrojených síl SR.

slovakia

left justify in out

Rezort sa napríklad pustil do modernizácie dosluhujúcich vrtuľníkov Mi-17, ktoré nahradia viacúčelové vrtuľníky Black Hawk. Armáda vymenila aj terénne vozidlá UAZ, nákladné V3S a staré Tatry. Namiesto nich prišlo 140 Land Roverov, 42 Aktisov a 35 vozidiel Tatra 815.

 

V oblasti vzdušných síl zas dosluhujúce stroje dopravného letectva nahradia stroje Spartan C-27J. Ministerstvo naštartovalo aj proces obmeny nadzvukového letectva, keď finalizovalo legislatívne a finančné detaily zmluvy o prenájme letových hodín na stíhačkách JAS – Gripen. "Vyrokovali sme lepšie podmienky pre Abonentnú zmluvu o údržbe a servise nadzvukových stíhačiek. Po novom platíme iba za letuschopné lietadlá," priblížila hovorkyňa ministerstva obrany Martina Balleková.

 

V oblasti vzdušných síl sa realitou stáva aj projekt "spoločné nebo". "Po úspešnej skúšobnej prevádzke od júna 2014 sme v septembri spustili reálnu prevádzku vzájomnej ochrany vzdušného priestoru," dodala Balleková.

 

Podľa jej slov vďaka efektívnemu hospodáreniu rezortu môžu vojaci viac cvičiť. "Pristúpili sme k intenzívnym neočakávaným cvičeniam, ktoré zvyšujú pripravenosť ozbrojených síl. Viac cvičíme aj so zahraničnými partnermi, pretože je to najlepší spôsob, ako zladiť jednotlivé spôsobilosti," vysvetlila.

 

Zmeny prišli aj v oblasti legislatívy. Prijal sa ústavný zákon o bezpečnosti štátu. "Zároveň sme od tohto roku spustili dobrovoľnú vojenskú prípravu, ktorá dáva možnosť na báze dobrovoľnosti absolvovať vojenský výcvik, ktorý po zrušení povinnej základnej vojenskej služby na Slovensku 10 rokov chýbal," vysvetlila hovorkyňa. Prijal sa aj dlho očakávaný zákon o sociálnom zabezpečení vojakov a o štátnej službe profesionálnych vojakov.

 

V najbližších rokoch je podľa ministerstva potrebné pokračovať v naštartovanej modernizácii a do roku 2020 dosiahnuť rozpočet rezortu na úrovni 1,6 percenta HDP. "Tento trend sme úspešne naštartovali, keďže ministerstvo obrany patrí tento rok medzi rezorty s najvyšším medziročným nárastom rozpočtu," doplnila Balleková s tým, že základom ostáva budovanie schopnosti rýchlo a efektívne reagovať na aktuálne bezpečnostné hrozby.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona