Rezort obrany robí podporné akcie k dobrovoľnej vojenskej príprave

NETKY.SK • 23 Január 2016, 18:21 • 2 min
Rezort obrany robí podporné akcie k dobrovoľnej vojenskej príprave

BRATISLAVA - Obyvatelia Levíc si dnes v Parku M. R. Štefánika zmerali sily s profesionálnymi vojakmi.

slovakia

left justify in out

Počas akcie „Ukáž, na čo máš!“, ktorú rezort obrany pripravil ako podpornú akciu k dobrovoľnej vojenskej príprave, si vyskúšali vojenskú prekážkovú dráhu, dozvedeli sa informácie o projekte a mohli si preveriť svoje vedomosti z poskytovania prvej pomoci. Informovala o tom hovorkyňa ministerstva obrany Martina Balleková.


"Týmto spôsobom chceme verejnosti priblížiť projekt dobrovoľnej vojenskej prípravy a dať im možnosť priamo sa spýtať vojakov na to, čo ich v tejto súvislosti zaujíma," vysvetlil minister obrany Martin Glváč. Plukovník Tomáš Szalai zo sekcie ľudských zdrojov ministerstva obrany vysvetlil, že projekt dobrovoľnej vojenskej prípravy je určený pre ľudí, ktorí chcú absolvovať vojenský výcvik a získať základné vedomosti a zručnosti potrebné pre plnenie úloh ozbrojených síl a krízového manažmentu. "V rámci pilotného projektu v tomto roku ju bude môcť absolvovať 150 ľudí. Po absolvovaní tejto prípravy budú povýšení do hodnosti vojaka 2. stupňa a zaradení do záloh ozbrojených síl. V prípade ďalšieho záujmu budú môcť byť zaradení aj do aktívnych záloh, čo znamená, že budú môcť byť povolaní na plnenie úloh ozbrojených síl, alebo krízového manažmentu,“ povedal Szalai.


Okrem programu pre záujemcov o dobrovoľnú vojenskú prípravu v Leviciach pripravili aj program pre deti, ktoré mohli napríklad získať kartičku mladého vojenského záchranára. Pozrieť si mohli tiež ručné zbrane a vozidlá, ktoré majú vo výzbroji profesionálni vojaci a v rámci kreatívnych dielní si mohli vyskúšať napríklad maskovanie kamuflážnymi farbami. Rezort obrany bude s akciou „Ukáž, na čo máš!“ pokračovať aj v ďalších slovenských mestách.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona