Rezort obrany chce do výzbroje vrátiť slovenské výrobky

NETKY.SK • 16 Apríl 2013, 12:40 • 2 min
Rezort obrany chce do výzbroje vrátiť slovenské výrobky

HLOHOVEC - Rezort obrany prehodnotením požiadaviek, zmlúv a verejného obstarávania v minulom roku ušetril 86 miliónov eur, ktoré použil na rozvoj ozbrojených síl, predovšetkým na opravu a nákup techniky a výstroja vojakov.

slovakia

left justify in out

Na vyhodnotení finančného roka 2012 o tom na tlačovej besede v Hlohovci informoval minister obrany Martin Glváč. 

Ozbrojené sily majú k dispozícii sedemdesiat nových vozidiel Landrover, ďalej nové vozidlá Aktis, veliteľský komunikačný systém na riadenie zbraní v rámci delostrelectva Delosis a ďalšiu techniku.

Aj keď väčšina nakúpenej techniky pochádza zo zahraničia, podľa Glváča budú čoskoro pribúdať do výzbroje predovšetkým pozemných síl slovenské výrobky. ,,Máme vo výhľade dva až tri výrobky, ktoré by sme chceli použiť pre pozemné sily. Či už ide o ľahké obrnené vozidlo so slovenskou vežou, väčšie obrnené vozidlo alebo modernizáciu BVP-2 so slovenskou vežou. Aj v rámci záchrany VOP Nováky chceme, aby boli preferované slovenské výrobky,“ povedal Glváč. Podľa neho už o rok sa obrana pochváli slovenskou technikou. Vstupom partnera do VOP Nováky sa rezortu podarilo zachrániť zamestnanosť v tomto podniku, ktorá je garantovaná na obdobie piatich rokov. 

Okrem šetrenia ministerstvo počas uplynulého roka presadilo aj niekoľko legislatívnych úprav, ktoré riešia viaceré zdedené problémy. Dôležitý je sociálny zákon, ktorý nadobudne účinnosť 1. mája a zabezpečí stabilizáciu vojakov tak, aby zotrvali v služobnom pomere čo najdlhšie. Ďalšia legislatívna úprava zabezpečila spojenie vojenských spravodajských služieb, čím sa opäť šetria financie. 

Glváč označil stav rezortu pri jeho nástupe do funkcie za katastrofálny. Prijatými opatreniami sa podľa neho podarilo zastaviť pokles výdavkov na rozvoj ozbrojených síl, ktorý bol v roku 2011 historicky najnižší. Kým v roku 2011 išlo na rozvoj len 8,53 percenta výdavkov, v roku 2012 to bolo 9,62 percenta. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies