Rezort kultúry predstavil novelu zákona o ochrane novinárov. Návrh počíta s ústavnou ochranu pri výkone ich povolania

NETKY.SK • 5 Apríl 2021, 11:39 • 2 min
Rezort kultúry predstavil novelu zákona o ochrane novinárov. Návrh počíta s ústavnou ochranu pri výkone ich povolania

BRATISLAVA - Návrh zákona na ochranu novinárov z dielne rezortu kultúry je postavený na garancii demokratických princípov, na ktorých je fungovanie médií založené.

slovakia

left justify in out

Ide predovšetkým o redakčnú nezávislosť a zodpovednosť, ochranu zdroja informácií, verejný záujem či právo na včasné informácie. Informovala o tom hovorkyňa ministerstva kultúry Zuzana Viciaňová.

 

Ministerka kultúry Natália Milanová (OĽaNO) ešte v januári povedala, že nový mediálny zákon by mal zakotvovať ústavnú ochranu novinárov pri výkone ich povolania a zdrojov. Reagovala tak na medializované informácie o tom, že novinárku Denníka N Moniku Tódovú opäť sledujú.


„Nejde nám o médium ako prostriedok nesúci informáciu. Návrh sa preto nesústreďuje na formu média, ale na jeho poslanie v demokratickej spoločnosti. To, čo má návrh vymedziť, je základný rámec ochrany novinárskeho povolania bez ohľadu na formu média, pre ktoré novinár pracuje," vysvetlila Viciaňová. Doplnila, že na rekodifikácii mediálnej legislatívy intenzívne pracujú už od minulého roka s odbornou verejnosťou.

Hovorkyňa prízvukovala, že ochranu novinárov a novelizáciu zákona dlho sľubovali mnohí predchodcovia, avšak legislatívne práce na ňom do konca volebného obdobia nedospeli ani len do štádia draftu.

 

„Naopak, až do konca ostali rezistentní voči kritike Reportérov bez hraníc a iných rešpektovaných organizácií, napríklad za možnosť trestne stíhať novinárov za poškodzovanie mena a ohováranie, kde novinárovi hrozí až osemročné väzenie," podotkla.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies