Rezort hospodárstva vyhlásil výberové konanie na posúdenie kandidáta na post šéfa ÚRSO

NETKY.SK • 15 Jún 2017, 12:28 • 2 min
Rezort hospodárstva vyhlásil výberové konanie na posúdenie kandidáta na post šéfa ÚRSO

BRATISLAVA - Ministerstvo hospodárstva (MH) SR vyhlásilo výberové konanie na posúdenie kandidáta na funkciu predsedu Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO). Uchádzači musia písomné doklady doručiť v zalepenej obálke na osobný úrad MH SR do 26. júna 2017. Termínom uskutočnenia výberového konania je 28. jún. Vyplýva to z oznámenia zverejneného na webe rezortu hospodárstva.

slovakia

left justify in out

Predpokladmi kandidáta na post šéfa ÚRSO je štátne občianstvo SR, bezúhonnosť preukázaná výpisom z registra trestov nie starším ako tri mesiace, spôsobilosť na právne úkony v plnom rozsahu, ako aj technické, ekonomické alebo právnické vysokoškolské vzdelanie 2. stupňa a najmenej desať rokov praxe v sieťových odvetviach, v cenotvorbe alebo v tvorbe koncepcií v energetike, z toho päť rokov v riadiacej funkcii, alebo vysokoškolské vzdelanie 3. stupňa a najmenej sedem rokov praxe v sieťových odvetviach, v cenotvorbe alebo v tvorbe koncepcií v energetike, z toho päť rokov v riadiacej funkcii, ako aj odborné znalosti z energetickej legislatívy.

 

Požadujú sa taktiež riadiace a organizačné schopnosti a zručnosti, komunikačné a prezentačné schopnosti, spoľahlivosť, zodpovednosť, samostatnosť v rozhodovaní, adaptabilita, flexibilita, spoľahlivosť, asertívne vystupovanie, emocionálna stabilita, odolnosť voči záťaži, rýchlosť a správnosť výkonu a analytické myslenie.

 

Šéf MH SR Peter Žiga (Smer-SD) v stredu (14.6.) po rokovaní vládneho kabinetu informoval, že návrh na nového predsedu ÚRSO by mala vláda schvaľovať na svojej schôdzi 4. júla 2017. Zákon o regulácii v sieťových odvetviach bol v parlamente po prelomení veta prezidenta SR Andreja Kisku schválený 13. júna.

 

"Dnes sme vydali na MH SR metodický pokyn, že zriaďujeme výberovú komisiu, v rámci ktorej budú zastúpení reprezentanti podnikateľského sektora, Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ) SR, Republikovej únie zamestnávateľov (RÚZ), Klubu 500 a Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS). Budú v nej aj zástupcovia Ministerstva hospodárstva SR," priblížil 14. júna Žiga s tým, že MH SR na svojej webovej stránke vydá oznámenie o výberovom konaní na post predsedu ÚRSO.

 

"Následne, keď nám prídu prihlášky záujemcov o tento post, zasadne výberová komisia a vyberie najvhodnejšieho kandidáta. Chceli by sme náš návrh doručiť na vládu, ktorá sa bude konať 4. júla," dodal Žiga.

 

Nového šéfa ÚRSO bude po novom vymenovávať vláda, keďže poslanci Národnej rady SR prelomili veto prezidenta Andreja Kisku pri novele zákona o regulácii v sieťových odvetviach v utorok 13. júna 2017. Funkcia predsedu ÚRSO a predsedu Regulačnej rady ÚRSO sa tak oddelí.

 

Hlava štátu vrátila parlamentu právnu normu na opätovné prerokovanie. Vyčítal jej, že predsedu úradu už nemá vymenúvať a odvolávať prezident, ale vláda, čím sa podľa Kisku stane ešte viac závislým od vládneho kabinetu a jej politického tlaku. Jeho druhá výčitka smerovala k tomu, že účastníkom konania vo vybraných cenových konaniach bude aj MH SR alebo Ministerstvo životného prostredia SR.

 

Kancelária prezidenta SR Andreja Kisku dostala 7. februára 2017 od v súčasnosti už bývalého predsedu ÚRSO Jozefa Holjenčíka list, v ktorom oznámil, že sa dňom 8. februára 2017 vzdáva funkcie predsedu ÚRSO. Tým mu zároveň zanikla aj funkcia predsedu Regulačnej rady. Kiska zobral list na vedomie.

 

Holjenčík oznámil svoje odstúpenie z funkcie ešte 2. februára 2017. Od začiatku tohto roka čelil kritike zo strany opozície aj koaličnej SNS. Dôvodom bola zmena cien energií na tento rok, ktorá pre vyššie fixné poplatky v mnohých prípadoch spôsobila výrazné zvýšenie faktúr.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies