Rezort hospodárstva opäť podporí elektromobilitu na Slovensku, peniaze nalejú do infraštruktúry

NETKY.SK • 2 September 2020, 15:56 • 2 min
Rezort hospodárstva opäť podporí elektromobilitu na Slovensku, peniaze nalejú do infraštruktúry

BRATISLAVA – Od stredy (2. 9. 2020) do 30. novembra tohto roka budú môcť samosprávy a podnikatelia požiadať o štátnu dotáciu na budovanie verejne prístupných elektronabíjačiek.

slovakia

left justify in out

Ide tak o druhé kolo podpory elektromobility vyhlásené Ministerstvom hospodárstva SR (MH SR), na ktoré vyčlenilo 650-tisíc eur. Ako informoval šéf rezortu Richard Sulík (SaS), oproti predchádzajúcej výzve sa rozšíril okruh žiadateľov ako aj typy projektov, na ktoré bude možné získať podporu.

 

„Zvýšili sme aj maximálnu výšku dotácie. Naším cieľom je prispieť k razantnejšiemu budovaniu infraštruktúry, bez ktorej rozvoj elektromobility nie je možný," vysvetlil Sulík.

 

img

 

Taktiež zdôraznil, že ak chce Slovensko patriť medzi lídrov v automobilovom priemysle, musí sledovať a podporovať trendy v tomto odvetví, a to tak v oblasti elektromobility, ako aj v prípade vodíkovej mobility, ktorej podporu rezort tiež plánuje.

 

Štát preplatí takmer plnú sumu nabíjačiek
Obce, vyššie územné celky a nimi zriadené organizácie môžu získať dotáciu vo výške 95 % sumy potrebnej na svoj projekt, 5 % musia byť ich vlastné zdroje.

 

img

 

Podnikatelia môžu získať dotáciu vo výške 50 %. „Minimálna výška dotácie je stanovená na 2500 eur. V závislosti od projektu môže samospráva získať maximálnu dotáciu 18 000 eur a podnikatelia 36 000 eur," spresnil štátny tajomník Karol Galek.

 

Koronakríza oddialila spustenie druhej výzvy

Druhá výzva mala byť pôvodne vyhlásená už v apríli, avšak pre koronakrízu bola zrušená. „Verím, že nové upravené podmienky budú motivujúce a prispejú k oživeniu podnikania po koronakríze," zdôraznil štátny tajomník.

 

Úspešní žiadatelia budú mať pol roka od nadobudnutia účinnosti zmluvy o poskytnutí dotácie na realizáciu projektu. Výzva s presnými podmienkami podpory je zverejnená webovej stránke rezortu, kde sú zverejnené aj odpovede na najčastejšie otázky týkajúce sa tejto výzvy.

 

Všetky potrebné informácie sú zverejnené aj na stránke Slovenskej inovačnej a energetickej agentúry (SIEA), ktorá celú výzvu administruje.

 

V rámci Salónu elektromobilov 2020 v Košiciach sa 4. septembra uskutoční seminár pre žiadateľov k 2. kolu výzvy. Podľa záujmu verejnosti by sa mohli uskutočniť aj ďalšie semináre. Prípadné otázky je možné zaslať na e-mailovú adresu stanice@siea.gov.sk.

Prvá výzva zožala úspech

Historicky prvú výzvu na podporu budovania verejne prístupných nabíjacích staníc pre elektromobily vyhlásil rezort hospodárstva v júli minulého roka na čele s exministrom Petrom Žigom. Výzva bola určená len pre samosprávy, ktoré si prerozdelili 350 000 eur.

 

img

 

Vďaka prvej výzve pribúdajú nabíjacie stanice pre elektromobily v 71 mestách a obciach po celom Slovensku. Najviac v Prešovskom, Nitrianskom a Košickom kraji.

 

V súčasnosti je na Slovensku vyše 120 tzv. rýchlonabíjačiek typu DC a približne 180 štandardných staníc typu AC. Slovensko aktuálne zaregistruje vyše 1590 čistých elektromobilov a viac ako 1020 plug-in hybridných vozidiel.

 

V súvislosti s podporou elektromobility rezort hospodárstva pokračuje aj vo vyplácaní dotácii na kúpu elektromobilov. Pri tejto výzve, do ktorej už ale nie možné zapojiť sa, bolo doteraz schválených 611 žiadostí o dotáciu. Vyplatených už bolo cez 1,5 milióna eur.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies