Rezort hospodárstva na Slovensku očakáva rekordnú spotrebu elektriny

NETKY.SK • 15 August 2016, 14:54 • 2 min
Rezort hospodárstva na Slovensku očakáva rekordnú spotrebu elektriny

BRATISLAVA - Na Slovensku by sa malo spotrebovať v nasledujúcich rokoch viac elektriny ako doteraz. Podľa Ministerstva hospodárstva SR za rastom spotreby možno hľadať nárast hrubého domáceho produktu a očakávané vysoké investície do priemyslu v najbližších piatich rokoch. Rezort hospodárstva už počas prvých piatich mesiacov tohto roka eviduje medziročný nárast spotreby elektriny o takmer tri percentá.

slovakia

left justify in out

 „Ukazuje sa, že celková spotreba elektriny na Slovensku by mohla v tomto roku dosiahnuť historicky najvyššiu úroveň a mala by presiahnuť 30 terawatthodín,“ uviedlo ministerstvo vo svojej pravidelnej správe o bezpečnosti dodávok elektriny. 

 

Podľa prognóz by mohla spotreba elektriny v roku 2020 dosiahnuť úroveň 32 terawatthodín. O päť rokov by sa malo na Slovensku spotrebovať vyše 33 terawatthodín elektriny a v roku 2030 viac ako 35 terawatthodín. Vysoký scenár hovorí o spotrebe elektriny o štrnásť rokov až na úrovni 37 terawatthodín. V tomto roku by sme mali menej elektriny vyrobiť ako spotrebovať. Doviezť by sa mali na Slovensko vyše tri terawatthodiny elektriny. O štyri roky sa však už očakáva, že slovenskí odberatelia spotrebujú 32 terawatthodín elektriny, pričom slovenské zdroje vyrobia 35,5 terawatthodiny elektriny.


„Z pohľadu celkovej bilancie elektriny a zabezpečenia primeranej úrovne prevádzkovej bezpečnosti a spoľahlivosti regulačnej oblasti bude v najbližšom období rozhodujúce to, kedy dôjde k dobudovaniu rozostavaných dvoch blokov Atómovej elektrárne Mochovce, a či budú aj naďalej neprevádzkované flexibilné paroplynové elektrárne v Malženiciach a v Bratislave,“ myslí si ministerstvo. Dôležitou skutočnosťou bude aj trvalé odstavenie dvoch tepelných blokov v Elektrárni Nováky B bloky č. 3 a č. 4 a v Elektrárni Vojany bloky č. 1 a č. 2. Ministerstvo upozorňuje, že už v tomto roku je regulačná oblasť Slovenskej republiky prevádzkovaná bez 1 100 megawattov inštalovaného výkonu flexibilných fosílnych zdrojov elektriny. „Ak by sa rozhodlo aj o neprevádzkovaní v súčasnosti ekonomicky analyzovaných blokov č. 5 a č. 6 v Elektrárni Vojany, tak by už išlo o odstavenie fosílnych elektrární s výkonom približne 1 320 megawattov,“ dodáva rezort hospodárstva.


Ak sa rozhodne o odstavení takto vysoko flexibilných energetických zdrojov, tak je podľa ministerstva potrebná náhrada. Taktiež technológiou výrobného zariadenia, ktoré dokáže flexibilne meniť hodnotu dodávaného výkonu podľa potrieb sústavy. „Vzhľadom na pretrvávajúce riziká zabezpečenia bezpečnej a spoľahlivej prevádzky elektrickej siete z pohľadu krytia špičkového dopytu a riešenia výpadkov a vzhľadom na ďalšie avizované odstavovanie respektíve neprevádzkovanie flexibilných zdrojov je potrebná koordinovaná spolupráca a prijatie adekvátnych riešení čo najskôr,“ konštatovalo ministerstvo. Zároveň dodalo, že dobudovanie tretieho a štvrtého bloku Atómovej elektrárne Mochovce neznamená adekvátnu náhradu za odstavené regulovateľné elektrárne.


„Táto skutočnosť bude mať dopad aj na ďalší rozvoj distribuovanej výroby elektriny, hlavne čo sa týka obnoviteľných zdrojov energie, ktoré vyvolávajú potrebu dodatočných objemov podporných služieb. V každom prípade bude rozvoj flexibilných zdrojov elektriny na území Slovenska určujúci pre ďalší rozvoj zdrojov elektriny s ostatnými výrobnými technológiami,“ uzavrelo ministerstvo hospodárstva.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies