Rezort hospodárstva chystá zmeny v zákone o podpore OZE

NETKY.SK • 24 Október 2016, 12:57 • 2 min
Rezort hospodárstva chystá zmeny v zákone o podpore OZE

BRATISLAVA - Ministerstvo hospodárstva SR (MH) už pracuje na zmenách v zákone o podpore obnoviteľných zdrojov energií (OZE) a vysokoúčinnej kombinovanej výroby elektriny a tepla (KVET).

slovakia

left justify in out

"Zreformujeme systém podpory výroby elektriny z OZE aj KVETu. Našim zámerom je obmedziť, ale nie úplne zastaviť podporu výroby elektriny prostredníctvom obnoviteľných zdrojov,“ povedal na schôdzi Komisie pre energetiku pri Výbore NR SR pre hospodárske záležitosti minister hospodárstva Peter Žiga.


Podľa ministra je nutné zamýšľať sa nad tým, ako obmedziť podporu výroby “zelenej“ elektriny. Vláda chce totiž minimalizovať dopad jej podpory na koncové ceny elektriny. „Momentálne považujem za nešťastné to nastavenie TPS (tarifa za prevádzkovanie systému, ktorá je súčasťou koncovej ceny elektriny, a v ktorej je zahrnutá aj platba za podporu “zelenej“ elektriny - pozn. red.) a za nešťastné, že sa skladáme všetci na OZE. Určite to po slovenskom predsedníctve v Rade EÚ bude jedna veľká vážna debata, ako sa postaviť k financovaniu obnoviteľných zdrojov,“ dodal Žiga. „Našim cieľom je prijať takú legislatívu, aby podpora netlačila na koncové ceny, ale bola zaujímavá pre všetkých investorov. A či už to bude formou investičných stimulov, alebo prednostného pripojenia a prístupu do siete, alebo model prevzatia odchýlky, nesmie to tlačiť na koncové ceny elektriny,“ doplnil ministra šéf ÚRSO Jozef Holjenčík.


Minister je presvedčený, že obnoviteľné zdroje musia byť súčasťou energetického mixu. „Vytvoríme podmienky pre optimálne využívanie OZE, tak aby boli zabezpečené ciele Slovenskej republiky vyplývajúce z legislatívy EÚ,“ konštatoval Žiga s tým, že Slovensko do roku 2020 bude zo zelenej energie vyrábať 14 % z celkovej spotrebovanej energie. Pri výrobe elektriny by mali mať obnoviteľné zdroje dokonca 24-percentný podiel.


Zmeny zrejme nastanú aj v ďalších energetických zákonoch. „Analyzujeme primárnu energetickú legislatívu. Oslovili sme viaceré dotknuté subjekty, aby na základe svojich skúseností navrhli zmeny v energetickej legislatíve. Spracujeme predložené podnety a ak bude treba, pripravíme návrhy noviel,“ uviedol Žiga.


Predseda Slovenského zväzu výrobcov tepla Miroslav Obšivaný na schôdzi požiadal ministra hospodárstva o zmenu zákona o tepelnej energetike. Po zmene zákona volajú dlhší čas aj skupiny zastupujúce myšlienku väčšieho rozvoja domových kotolní v bytových domoch. Minister Žiga sa zmenám v tepelnom zákone nebráni. Jasne však na energetickej komisii podporil dodávku tepla prostredníctvom centrálneho zásobovania teplom (CZT). „Politicky môžem povedať, že súčasná vláda považuje systém CZT za správny systém. Môžeme si vypočuť aj druhú stranu, ale nemôže ísť o zásadné zmeny,“ uzavrel Žiga.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies