Rezort financií zverejnil návrh rozpočtu verejnej správy na najbližšie tri roky

NETKY.SK • 4 Október 2017, 11:19 • 2 min
Rezort financií zverejnil návrh rozpočtu verejnej správy na najbližšie tri roky

BRATISLAVA - Štát by mal v budúcom roku hospodáriť s rozpočtovým schodkom 1,973 mld. eur.

slovakia

left justify in out

Celkové výdavky Ministerstva vnútra (MV) SR by v roku 2018 mali dosiahnuť 2,4 miliardy eur. Oproti schválenému rozpočtu na tento rok je to nárast o 67,9 milióna eur, čo je 2,91 percenta. Osobné výdavky sú rozpočtované na rok 2018 vo výške 1,02 miliardy eur, čo v porovnaní so schváleným rozpočtom na rok 2017 znamená nárast o 73,2 milióna eur. "Dôvodom zvýšenia osobných výdavkov o 43,1 milióna eur je premietnutie valorizácie platov z roku 2017 a výdavky vo výške 30,0 milióna eur sú určené pre policajtov za účelom posilnenia spoločenského statusu policajného povolania," konštatuje sa v materiáli.

 

Menej peňazí - 28 miliónov eur by malo ísť na kapitálové výdavky. "Dôvodom je jednorazové zvýšenie výdavkov vo výške 25 milióna eur v roku 2017, ktoré boli použité na realizáciu stavieb a rekonštrukcie objektov," uvádza sa v materiáli. Na ochranu verejného poriadku a bezpečnosti navrhuje rezort financií vyčleniť viac ako 713 milióna eur, čo je v porovnaní s rokom 2017 nárast o takmer 50 miliónov eur. Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu bude mať budúci rok k dispozícii 1,36 miliardy eur. Prostriedky štátneho rozpočtu z toho budú tvoriť 1,29 miliardy eur a prostriedky zo štrukturálnych fondov vrátane spolufinancovania zo štátneho rozpočtu budú 66,7 milióna eur. Celkové výdavky kapitoly na rok 2018 oproti schválenému rozpočtu pre rok 2017 tak klesajú o 69,8 milióna eur, čiže o 4,87 percenta. 

 

Na medziročnej zmene celkových výdavkov sa podieľa nárast prostriedkov štátneho rozpočtu o 54,2 milióna eur a pokles prostriedkov z eurofondov, ktoré budú na budúci rok o 124 miliónov eur nižšie. Štát prispeje väčšou sumou z dôvodu zapracovania valorizácie platov pedagogických i nepedagogických zamestnancov škôl. Ministerstvo školstva bude mať v roku 2018 najväčšie výdavky na regionálne školstvo, naplánované sú na 560 miliónov eur. Na financovaní regionálneho školstva sa pritom podieľa aj ministerstvo vnútra, ktoré financuje výdavky pre špeciálne školy a špeciálne školské zariadenia či školy v zriaďovateľskej pôsobnosti obcí, cirkví a náboženských spoločností a súkromných osôb. Celkové aktuálne navrhované výdavky na regionálne školstvo, spolu za ministerstvo školstva aj ministerstvo vnútra, tak v roku 2018 predstavujú 1,73 miliardy eur.
 

Minister obrany Peter Gajdoš (nominant SNS) predstavil dnes na rokovaní vlády celkové početné stavy vojakov a zamestnancov armády, ako aj vojenských zbraňových systémov a bojovej techniky ku koncu roka 2018. K 31. decembru 2018 by mal celkový početný stav vojakov a zamestnancov OS SR predstavovať 21.551 osôb. Z toho by malo byť 17.501 profesionálnych vojakov, vojakov v zálohe povolaných na pravidelné cvičenie a vojakov dobrovoľnej vojenskej prípravy. Ministerstvo pritom navrhuje zvýšiť počty v ozbrojených silách o 130 profesionálnych vojakov. "Dôvodom je reorganizácia 21. zmiešaného mechanizovaného práporu Trebišov vytvorením organizačného prvku tankového práporu, reorganizácia 22. mechanizovaného práporu Michalovce vytvorením ženijnej čaty, reorganizácia zásobovacej základne II Martin vytvorením strážnych jednotiek v muničných skladoch," skonštatovalo ministerstvo v materiáli. Minister Gajdoš žiada o 40 vojakov viac aj na plnenie úloh ministerstva či vojenskej polície.

 

V prípade bojovej techniky schválila vláda zvýšenie počtu samohybných kanónových húfnic zo 16 na 24 a bojových vozidiel pechoty z 159 na 169. Ide o počty vyplývajúce z Dlhodobého plánu rozvoja obrany s dôrazom na výstavbu a rozvoj Ozbrojených síl Slovenskej republiky s výhľadom do roku 2030. Ministerstvo práce dostane viac peňazí na financovanie svojich politík, ktorými sú najmä zvyšovanie zamestnanosti a znižovanie podielu ľudí ohrozených chudobou. V budúcom roku by totiž celkové výdavky rezortu mali predstavovať 2,34 miliardy eur. V porovnaní so schváleným rozpočtom na tento rok celkové výdavky rezortu práce medziročne vzrastú o 89,3 milióna eur, teda o 3,96 %. 

 

Výdavky rezortu práce predstavujú približne 2,6 % hrubého domáceho produktu a 6,6 % výdavkov rozpočtu verejnej správy. Tri najväčšie programy sa zameriavajú na sociálnu inklúziu, hlavne na podporu rodiny, pomoc v hmotnej núdzi a kompenzáciu ťažko zdravotne postihnutým. Ďalej majú ísť zdroje na aktívne opatrenia trhu práce a prevádzkové výdavky. "V miere zamestnanosti dosahuje Slovensko dobré výsledky, pričom cieľ 72 % zamestnanosti by mal byť pri súčasnom vývoji dosiahnutý v roku 2018. Slovensku sa darí znižovať mieru rizika chudoby, pričom dosahuje lepšie výsledky ako priemer Európskej únie," uvádza sa v návrhu rozpočtu.

 

Rozpočtové zdroje kapitoly sa na rok 2018 navrhujú na úrovni 2,10 miliardy eur. V porovnaní so schváleným rozpočtom na tento rok rastú o 96 miliónov eur. Medzi ďalšie opatrenia, ktoré rozpočet zohľadňuje, patria príspevok na dochádzanie za prácou, príspevok pri presťahovaní rodiny za prácou, zvýšenie príplatkov za prácu počas víkendu a sviatku či za prácu v noci. Rozpočet počíta aj so zavedením 13. a 14. platu, ako aj s oslobodením príjmov z dohôd dôchodcov. "Zabezpečujú sa nové opatrenia v oblasti zamestnanosti a kompenzácie ŤZP, konkrétne pri príspevku na dochádzanie za prácou, príspevku pri presťahovaní za prácou a príplatku za nočnú prácu," uvádza sa v návrhu rozpočtu. Tieto opatrenia by mali nadobudnúť účinnosť od 1. mája budúceho roka. S účinnosťou od 1. septembra 2018 sa predpokladá zvýšenie príspevku na opatrovanie.

 

Ako ďalej vyplýva z návrhu rozpočtu, na sociálnu inklúziu sú rozpočtované zdroje v objeme 1,89 miliardy eur, na politiku zamestnanosti má ísť 268,4 milióna eur, na inštitucionálnu podporu 168,6 milióna eur a na informačné technológie 17,2 milióna eur. Napríklad na podporu rodiny má ísť v budúcom roku 741 miliónov eur. Prevažnú časť predstavuje prídavok na dieťa, na ktorý má ísť 315 miliónov eur, a rodičovský príspevok, na ktorý je vyčlenených takmer 373 miliónov eur. Peňažné príspevky na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia sú na budúci rok rozpočtované v objeme 281 miliónov eur. Medziročne tieto výdavky rastú, čo súvisí práve s avizovaným rastom príspevku na opatrovanie. V oblasti politiky zamestnanosti sa chce rezort zamerať najmä na dlhodobo nezamestnaných, ale aj nízkokvalifikovaných ľudí, mobilitu na trhu práce, ale aj na marginalizované rómske komunity.

 

Ministerstvo dopravy a výstavby (MDV) SR by malo v roku 2018 hospodáriť so sumou 1,18 miliardy eur. V porovnaní so schváleným rozpočtom na rok 2017 to znamená zníženie o 974 miliónov eur, teda o 45,3 %.  Na cestnú a železničnú infraštruktúru na rok 2018 sa tak rozpočtujú výdavky vo výške 881 miliónov eur, čo v porovnaní so schváleným rozpočtom roku 2017 predstavuje zníženie o 1,07 miliardy eur, teda o 54,7 %. Tieto zmeny vo výške výdavkov tiež súvisia s aktualizáciou čerpania prostriedkov zo zdrojov EÚ a spolufinancovania zo štátneho rozpočtu.

 

Čo sa týka podpory rozvoja bývania prostredníctvom poskytovania dotácií, na tú sa na rok 2018 počíta so sumou 102 miliónov eur. V porovnaní s aktuálnym rozpočtom to znamená pokles o 5,85 milióna eur, teda o 5,44 %. Návrh financií pre ministerstvo dopravy si v rozpočte na rok 2018 musí šéf rezortu Árpád Érsek (Most-Híd) ešte naštudovať, keďže ministerstvo financií zverejnilo rozpočet len dnes. V porovnaní so schváleným rozpočtom na rok 2017 to znamená zníženie o 974 miliónov eur, teda o 45,3 %. Minister uviedol, že by nechcel v budúcom roku osekávať financie na priority vlády. "Je ťažké povedať, z čoho budem sekať, ale určite budem sekať rozumne tak, aby sme rozpočet vedeli využiť čo najlepšie," dodal minister.

 

Šéf Ministerstva hospodárstva (MH) SR Peter Žiga (Smer-SD) je s návrhom rozpočtu na rok 2018 pre svoj rezort "vysporiadaný".  "Nepoviem, že som spokojný, ale v rámci možností, ktoré má minister financií nejako obmedzené, som v tejto chvíli vysporiadaný," spresnil Žiga. MH SR má podľa neho v zásade rozpočet zachovaný v takom objeme, ako bol v minulom roku. "Takže my pôjdeme takým režimom, ako sme išli aj tento rok," dodal. MH SR má v návrhu rozpočtu na rok 2018, ktorý dnes zverejnilo ministerstvo financií, navrhované výdavky vo výške 256 miliónov eur, ktoré sú oproti schválenému rozpočtu na rok 2017 vyššie o 5,14 milióna eur, teda o 2,05 %. Kancelária Národnej rady (NR) SR by mala v roku 2018 hospodáriť z rozpočtom na úrovni takmer 39,7 milióna eur, čo je v porovnaní s aktuálnym rokom nárast o 3,18 milióna eur. 

 

Objem osobných výdavkov sa na rok 2018 rozpočtuje na úrovni 17,1 milióna eur. V porovnaní so súčasnosťou ide o nárast o 616.000 eur, a to z dôvodu dopočtu valorizácie platov zamestnancov z roku 2017 a v súvislosti so zákonom o štátnej službe. Výdavky na tovary a služby sú na rok 2018 plánované v objeme 9,22 milióna eur. V tejto položke ide o pokles o 374.000 eur. Zvýšené výdavky v tomto roku totiž súviseli so zabezpečením parlamentných podujatí na úrovni národných parlamentov členských štátov EÚ a Európskeho parlamentu.

 

Osobné výdavky rozpočtované na rok 2018 v sume 15,6 milióna eur oproti schválenému rozpočtu na rok 2017 rastú o 888.000 eur, teda o 6,02 %, najmä z dôvodu valorizácie miezd zamestnancov z roku 2017. Celkové príjmy sa rozpočtujú na úrovni 13,983 mld. eur a výdavky by mali dosiahnuť 15,956 mld. eur. Predpokladá to nové znenie návrhu rozpočtu verejnej správy na nasledujúce tri roky zverejnené Ministerstvom financií SR (MF). Podľa návrhu klesne deficit verejných financií v roku 2018 po prvýkrát pod hranicu jedného percenta hrubého domáceho produktu (HDP). Cieľom je dosiahnutie vyrovnaného hospodárenia najneskôr v roku 2020. V roku 2018 počíta rezort financií so schodkom verejných financií na úrovni 0,83 % HDP.


O rok neskôr by to malo byť 0,1 % HDP a v roku 2020 plánuje ministerstvo dosiahnuť vyrovnanú bilanciu. Pri dosiahnutí uvedených cieľov chce rezort financií znížiť úroveň dlhu v budúcom roku na najnižšiu úroveň od roku 2012, a to na 49,9 % HDP. Do roku 2020 sa bude dlh ďalej znižovať až k úrovni okolo 45 % HDP. O návrhu rozpočtu verejnej správy bude vláda rokovať 11. októbra, aby mohol byť následne v zákonom stanovenej lehote predložený do Národnej rady SR.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies