Rezort financií nepripravuje zmeny DPH na služby v cestovnom ruchu

NETKY.SK • 6 Február 2015, 12:28 • 2 min
Rezort financií nepripravuje zmeny DPH na služby v cestovnom ruchu

BRATISLAVA – Slovensko na rozdiel od ostatných štátov Európskej únie (EÚ) zaznamenalo v minulom roku prepad počtu ubytovaných turistov. Zväz cestovného ruchu (ZCR) to pripisuje aj vysokej 20-% dani z pridanej hodnoty (DPH), ktorú musia platiť reštaurácie, hotely a penzióny.

slovakia

left justify in out

Tým sa znižuje ich konkurencieschopnosť voči okolitým krajinám, kde je nižšia DPH pri niektorých vybraných druhoch služieb. Rezort financií v súčasnosti neplánuje znižovať DPH a tvrdí, že SR ma relatívne jednoduchý systém DPH a zavádzanie dodatočných sadzieb prináša zbytočné komplikácie.
      

"Budeme trvať na tom, aby sa prehodnotilo daňovo odvodové zaťaženie. Od januára tohto roku Litva znížila sadzbu DPH na vybrané služby v cestovnom ruchu. Slovensko, Dánsko a Veľká Británia sú tri krajiny, ktoré DPH neznížili," povedal TASR prezident ZCR Marek Harbuľák a poznamenal, že Veľká Británia vedie intenzívnu kampaň za zníženie sadzby DPH. "Podľa našich prepočtov suma, ktorú by štát vybral menej na DPH, je zanedbateľná v porovnaní s tým, aké investičné stimuly sa dávajú konkrétnym firmám," prirovnal.
      

Ministerstvo financií (MF) SR nepovažuje za správne porovnávať investičné stimuly s DPH. "Investičné stimuly majú za cieľ podporiť konkrétneho výrobcu alebo firmu, ktorá vytvára nové pracovné príležitosti. Zníženie sadzby DPH by znamenalo výpadok v príjmoch štátneho rozpočtu s negatívnym dopadom na konsolidáciu verejných financií, je to neporovnateľné," reagovala hovorkyňa rezortu Alexandra Gogová.
      

Podľa MF SR hovoriť, že všetky krajiny s výnimkou SR, Dánska a Veľkej Británie vo veľkej miere podporujú cestovný ruch prostredníctvom zníženej sadzby DPH, je "veľmi zjednodušené". "Napríklad Maďarsko má síce zníženú sadzbu na hotelové služby, ale táto je vo výške 18 %, čo je voči 20 % v SR zanedbateľný rozdiel. Zároveň, keď sa pozrieme na reštauračné služby, tak až 13 krajín EÚ uplatňuje štandardnú sadzbu DPH," upozornila Gogová.
      

Ministerstvo financií v súčasnosti nepripravuje zmenu sadzby DPH na uvedené služby. "Nemyslíme si, že by to malo výraznejší vplyv na ceny alebo kvalitu ponúkaných ubytovacích a stravovacích služieb na Slovensku. Zníženie sadzby DPH na služby v cestovnom ruchu sa nevyhnutne nemusí premietnuť v plnej miere do nižších cien. V praxi aj na základe zahraničnej skúsenosti platí, že pri raste DPH firmy premietajú zvýšenie daňovej sadzby do cien, ale pri znížení udržiavajú ceny a zväčšujú vlastné marže," reagovala hovorkyňa MF SR. Rozširovanie počtu znížených sadzieb prináša podľa rezortu financií vyššie riziko daňových únikov. Podnikatelia sa totiž snažia uplatňovať zníženú sadzbu na tovary a služby, ktoré podliehajú štandardnej sadzbe.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies