Rezort financií chce zmeniť výpočet nákladov na prečerpanie účtu

NETKY.SK • 18 Júl 2012, 06:20 • 2 min
Rezort financií chce zmeniť výpočet nákladov na prečerpanie účtu

Rezort financií chce zmeniť výpočet nákladov na prečerpanie účtu - Politika Ministerstvo financií (MF) SR pripravilo zmenu pravidiel pre výpočet ročnej percentuálnej miery nákladov (RPMN). Tá vyjadruje náklady spotrebiteľa na daný úver a slúži pri porovná

slovakia

left justify in out

img

Ministerstvo financií (MF) SR pripravilo zmenu pravidiel pre výpočet ročnej percentuálnej miery nákladov (RPMN). Tá vyjadruje náklady spotrebiteľa na daný úver a slúži pri porovnávaní výhodnosti jednotlivých úverových produktov. Pôvodné pravidlá totiž podľa zistenia Európskej komisie (EK) už nie sú dostatočné na jednotný výpočet RPMN.
      Novela zákona o spotrebiteľských úveroch, o ktorej dnes bude rokovať vládny kabinet, má okrem iného zmeniť výpočet tohto ukazovateľa pri úveroch bez pevne stanoveného trvania či opakovane splatných. Ak ide napríklad o povolené prečerpanie na bankovom účte a doba trvania prečerpania nie je známa, RPMN sa vypočíta na základe predpokladu, že trvanie spotrebiteľského úveru je tri mesiace.
      Súčasťou novely je aj zavedenie špeciálneho režimu pre úvery, ktoré poskytujú banky vlastníkom bytov alebo nebytových priestorov zastúpených správcom alebo spoločenstvom vlastníkov. "Cieľom je zaistiť vlastníkom bytov alebo nebytových priestorov vyššiu ochranu, keďže v drvivej väčšine ide o spotrebiteľov," vysvetlilo ministerstvo financií.
      Na programe 16. schôdze je aj návrh na ukončenie pôsobenia a vyslanie príslušníkov Ozbrojených síl (OS) SR do vojenskej operácie ISAF a na zmenu ich mandátu. Na tomto základe by Slovensko malo do júna 2013 postupne stiahnuť z operácie ISAF v Afganistane celkom 289 príslušníkov OS SR.
      V prvej fáze, do konca tohto roku, má operáciu NATO opustiť 104 slovenských vojakov. V priebehu roka 2012 by sa do krajiny malo vyslať do 33 príslušníkov OS SR. Do misie by tak ešte mohli zasiahnuť príslušníci Vojenskej polície či vojenského poradného tímu. Navrhovaná zmena mandátu vyplýva zo zahranično-politických cieľov pôsobenia SR v danom regióne, ako aj zo záverov summitu NATO v Chicagu. Zámerom koaličných vojsk je do konca roka 2014 odovzdať zodpovednosť v krajine do rúk afganskej vlády. Po tomto termíne vytvorí NATO novú operáciu, ktorá bude zameraná výhradne na výcvik, poradenstvo a podporu afganských národných bezpečnostných síl.
      Kabinet bude dnes rozhodovať o udelení štátneho súhlasu pre pôsobenie novej súkromnej Vysokej školy Goethe Uni Bratislava. Aj keď minister školstva Dušan Čaplovič (Smer-SD) avizoval, že nedá zelenú žiadnej novej súkromnej vysokej škole, Goethe Uni má podľa neho väzbu na nemeckú univerzitu vo Frankfurte nad Mohanom a je kvalitná. Akreditačná komisia po posúdení spôsobilosti vzdelávať v prvom a druhom stupni udelenie štátneho súhlasu odobrila. Ministerstvu odporúča priznať právo udeľovať titul v programoch podnik v svetovom hospodárstve, cestovný ruch - kúpeľníctvo a hotelierstvo, mediálna a marketingová komunikácia. Vysoká škola môže podľa komisie tieto programy vyučovať v dennej aj externej forme.


Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies