Rezort financií chce bratislavské letisko prenajať najmenej na 40 rokov

NETKY.SK • 22 Február 2011, 08:05 • 2 min
Rezort financií chce bratislavské letisko prenajať najmenej na 40 rokov

Rezort financií chce bratislavské letisko prenajať najmenej na 40 rokov

slovakia

left justify in out

img

Rezort financií chce prenajať Letisko M. R. Štefánika - Airport Bratislava (BTS) na 40 až 50 rokov, pričom ministerstvo dopravy navrhovalo najdlhšie obdobie na 30 rokov. "Kratšia doba prenájmu by znižovala motiváciu investorov investovať do rozvoja letiska," konštatuje v pripomienkach k materiálu o zámere ďalšieho rozvoja letiska.
      Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja (MDVRR) SR túto pripomienku akceptovalo, však upozorňuje, že prioritný infraštruktúrny majetok sa môže podľa platnej legislatívy prenechať do nájmu len na určitý čas, najviac na 30 rokov. "O presnej dĺžke prenajímacej doby sa rozhodne až na základe analýzy, vypracovanej poradcom, ktorý vzíde z medzinárodného tendra. Až potom bude zrejmé, či je nutná novela zákona," podotýka.
      Súčasťou celého procesu bude výber vhodného konzultanta s medzinárodnými skúsenosťami a tender na výber koncesionára. Ako plánoval rezort, tento proces by sa mal spustiť hneď po odobrení vládou SR a ukončiť najneskôr do konca roka 2012. Toto sa však tiež nepáčilo Ministerstvu financií (MF) SR a proces chcel urýchliť o deväť mesiacov, nakoniec sa rezorty zhodli na júni 2012.
      Analýza tiež zhrnula najdôležitejšie investičné potreby na BTS, ktoré by si mali vyžadovať minimálne 350 miliónov eur. Ide o kompletnú rekonštrukciu a predĺženie hlavnej vzletovej a pristávacej dráhy, dobudovanie a skvalitnenie rolovacích dráh, vybudovanie odmrazovacieho stojiska pre lietadlá a rozšírenie počtu parkovacích stojísk lietadiel pred terminálom.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies