Rezort financií analyzoval projekt bratislavského obchvatu

NETKY.SK • 16 Február 2016, 07:58 • 2 min
Rezort financií analyzoval projekt bratislavského obchvatu

BRATISLAVA - Ministerstvo financií SR (MF) pripravilo na základe podkladov poskytnutých Ministerstvom dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja (MDVRR) SR vlastný pohľad na analýzu hodnoty za peniaze projektu D4/R7, teda projektu bratislavského obchvatu.

slovakia

left justify in out

"Analýza MF SR je konzervatívnejšia pri porovnaní nákladov na výstavbu štátom, v základnom scenári abstrahuje od neskoršieho začatia výstavby, a v realistickom scenári predpokladá posun výstavby len na základe technických a procesných obmedzení," priblížil hlavný ekonóm a riaditeľ Inštitút finančnej politiky Martin Filko.

 

V analytickom scenári, ktorý porovnáva začiatok výstavby prostredníctvom PPP aj PSC v rovnakom roku 2016, je čistá súčasná hodnota (NPV) výstavby obchvatu realizovaného priamo štátom (PSC) v porovnaní s PPP vyššia o 62 mil. eur. "V scenári, ktorý predpokladá procesne a technicky realizovateľnú možnosť výstavby štátom až v roku 2018, však vychádza o 113 mil. eur výhodnejšie výstavba a prevádzka projektu D4/R7 prostredníctvom PPP," poznamenal Filko s tým, že oba varianty sú výhodnejšie než nulový scenár (nerobiť nič).


Aktualizovaná aj pôvodná štúdia vyhodnocujú možnosti výstavby a financovania D4/R7, a nie iné riešenia dopravnej situácie v Bratislave. Vplyv financovania obchvatu na verejné financie formou PSC predstavuje podľa inštitútu v období rokov 2015 až 2050 celkovo 1,126 mld. eur (1,44 percenta hrubého domáceho produktu), za predpokladu diskontnej miery podľa dlhodobej projekcie.


V prípade výstavby a financovania obchvatu prostredníctvom PPP modelu dosiahne celkový vplyv na verejné financie v rokoch 2015 až 2050 sumu 1,051 mld. eur (1,50 % HDP). "V prípade výstavby cez PPP nebude projekt klasifikovaný Eurostatom ako aktívum vládneho sektora, čo je podľa uznesenia vlády podmienkou účinnosti koncesnej zmluvy," uzavrel Filko.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies