Rezort dopravy znižuje pokuty za mýtne prehrešky, vodičov bude možné pokarhať

NETKY.SK • 10 Jún 2014, 15:36 • 2 min
Rezort dopravy znižuje pokuty za mýtne prehrešky, vodičov bude možné pokarhať

BRATISLAVA - Pokuty za mýtne prehrešky sa majú znížiť a zavedie sa možnosť pokarhania vodičov, ak pôjdu pri predplatenom mýte do mínusu menej ako 12 eur.

slovakia

left justify in out

Takéto novinky navrhuje ministerstvo dopravy v novele zákona o výbere mýta. Právnu normu už rezort dopravy predložil do medzirezortného pripomienkového konania. 
     

Podľa návrhu bude môcť vodič v prípade, ak má predplatené mýto a po prvý raz porušil povinnosť platiť mýto, ale jeho nedoplatok nepresiahne 12 eur a v priebehu šiestich mesiacov sa nedopustil žiadneho iného priestupku, dostať len pokarhanie. "Ak je nedoplatok mýta vyšší, alebo nie je možné určiť výšku nedoplatku mýta, uloží sa mu pokuta vo výške 700 eur," uvádza sa v materiáli ministerstva.
     

Ak sa ale vodič v priebehu šiestich mesiacov dopustí akéhokoľvek priestupku, za nedoplatok mýta, ktorý neprevýši 12 eur, dostane pokutu odstupňovanú podľa toho, o aký nedoplatok pôjde, maximálne však 700 eur. "Pri treťom porušení do šiestich mesiacov od nadobudnutia právoplatnosti rozhodnutia o uložení pokuty sa vodičovi uloží pokuta vo výške dvojnásobku maximálnej sadzby," dodal rezort dopravy.
     

MDVRR zároveň navrhuje aj zníženie ďalších sankcií za mýtne prehrešky. Napríklad v súčasnosti platí pokuta za to, že vodič jazdí po spoplatnených cestách bez úhrady mýta vo výške 150-násobku nedoplatku mýta, najviac však 2250 eur. V blokovom konaní je vo výške 100-násobku nedoplatku mýta, pričom výsledná suma sa zaokrúhľuje na celú sumu v eurách deliteľnú piatimi, najviac do výšky 1500 eur. Po novom má byť vo výške 150-násobku nedoplatku mýta, najviac 1050 eur a v blokovom konaní vo výške 100-násobku nedoplatku mýta, výsledná suma sa tiež zaokrúhli na celú sumu v eurách deliteľnú piatimi, najviac do výšky 700 eur.
     

Alebo napríklad, ak vodič odmieta zaplatiť mýto pri vyzvaní kontrolou na mieste, môže dnes dostať pokutu 3000 eur a v blokovom konaní 2000 eur. Po novom to má byť 2000 eur a v blokovom konaní 1000 eur.
     

Novela má podľa návrhu ministerstva nadobudnúť účinnosť od októbra tohto roka. Znížením pokút a zavedením možnosti pokarhania vodičov však štát príde o príjem zo sankcií. Na zvyšok roku 2014 je strata štátu odhadovaná vo výške 846.000 eur. Nasledujúce roky predpokladá ministerstvo výpadok v štátnom rozpočte na úrovni 2,54 milióna eur ročne. To v prípade, ak sa zachová priestupkovosť na približne rovnakej úrovni ako v súčasnosti. Zníženie pokút a možnosť ísť pri predplatenom mýte do debetu žiadali autodopravcovia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies