Rezort dopravy už pozná podrobnosti prenájmu bratislavského letiska

NETKY.SK • 2 Máj 2011, 07:47 • 2 min
Rezort dopravy už pozná podrobnosti prenájmu bratislavského letiska

Rezort dopravy už pozná podrobnosti prenájmu bratislavského letiska

slovakia

left justify in out

img

Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja (MDVRR) SR zverejnilo podrobnosti plánovaného prenájmu bratislavského letiska. Podľa návrhu rámcových podmienok udelenia koncesie pre Letisko M. R. Štefánika - Airport Bratislava (BTS) bude mať celý proces tri fázy, a to návrh dizajnu procesu udelenia koncesie, príprava a následne implementácia tohto procesu.
      "Všetky fázy sa budú realizovať za podpory medzinárodného tímu poradcov, ktorí majú skúsenosti s realizáciou obdobných projektov v oblasti leteckej infraštruktúry," upozorňuje ministerstvo. V prvej fáze bude potrebné vypracovať rad právnych, technických, finančných a ekonomických analýz a modelov, na základe ktorých bude možné nastaviť variant koncesie.
      V nasledujúcej druhej fáze sa má pripraviť konkrétna tendrová dokumentácia. Ide o návrh koncesnej zmluvy, platobného mechanizmu, inštrukcií pre uchádzačov na vypracovanie ponúk, vypracovanie kritérií pre vyhodnotenie ponúk a výber užšieho počtu záujemcov v rámci kvalifikácie a následne v druhom kole výber preferovaného súkromného partnera. Prvé dve fázy by mali trvať zhodne, a to dva až ti mesiace.
      Poslednou fázou bude proces výberu najvhodnejšieho súkromného partnera. "Vzhľadom na komplexnosť procesu a časové faktory je za predpokladu širokého záujmu zo strany investorov vhodné proces začať kvalifikáciou, na základe ktorej možno zúžiť počet záujemcov," vysvetľuje ministerstvo s tým, že táto časť procesu môže trvať minimálne šesť mesiacov.
      Podľa pôvodného návrhu rezortu dopravy, ktorý v polovici marca odsúhlasili aj vládni ministri, sa má letisko prenajať na obdobie 30 rokov. "Udelenie koncesie alebo prenájmu práv k činnosti na letisku na stanovenú dobu prenáša na investora všetky riziká podnikania a budúcich investícií," obhajoval svoj postoj vtedy rezort. Upozornil, že na rozdiel od predaja zostáva vláde väčší vplyv a stupeň kontroly a navyše má zabezpečený pravidelný príjem.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona