Rezort dopravy si v roku 2015 pohorší o 199 miliónov eur

NETKY.SK • 15 August 2014, 16:50 • 2 min
Rezort dopravy si v roku 2015 pohorší o 199 miliónov eur

BRATISLAVA - Ministerstvo dopravy pod vedením Jána Počiatka (Smer-SD) by malo v budúcom roku hospodáriť so sumou 2,06 miliardy eur.

slovakia

left justify in out

Oproti aktuálnemu roku sa mu tak zníži objem financií o 8,81 %, čiže o 199 miliónov eur. Vyplýva to z návrhu rozpočtu verejnej správy na nasledujúce roky, ktorý dnes predstavil rezort financií.
     

Pokles peňazí pre ministerstvo dopravy súvisí podľa rozpočtu najmä so znížením prostriedkov Európskej únie a spolufinancovania zo štátneho rozpočtu, ako aj kapitálových výdavkov na dofinancovanie projektov Operačného programu Doprava (OPD) z doterajšieho programového obdobia.
     

Na cestnú a železničnú infraštruktúru spolu s vlastnými zdrojmi Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS) má byť na investície a údržbu na rok 2015 k dispozícii 1,85 miliardy eur. V porovnaní so schváleným tohtoročným rozpočtom to znamená pokles o 294 milióna eur, teda o 13,7 %. "Na tomto znížení sa podieľajú prostriedky zo zdrojov EÚ, spolufinancovanie zo štátneho rozpočtu a prostriedky štátneho rozpočtu," skonštatovalo ministerstvo financií v návrhu.
     

Na OPD a na nový Operačný program Integrovaná infraštruktúra (OPII) sa v roku 2015 pre cestnú a železničnú infraštruktúru rozpočtujú výdavky na úrovni 974 miliónov eur. Oproti súčasnosti to znamená pokles o 310 miliónov eur alebo 24,1 %.
     

Na údržbu a opravy ciest a diaľnic, vrátane vlastných zdrojov NDS, má ísť 114 miliónov eur, čo znamená medziročné zvýšenie o 4,98 milióna eur alebo 4,55 %.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies