Rezort dopravy presadzuje ochranu najmä poctivých vodičov, ktorí za diaľnice platia

NETKY.SK • 8 November 2016, 17:16 • 2 min
Rezort dopravy presadzuje ochranu najmä poctivých vodičov, ktorí za diaľnice platia

BRATISLAVA - Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja presadzuje prístup, na základe ktorého je potrebné chrániť najmä poctivých vodičov, ktorí za diaľnice platia a prispievajú tak na ich rozvoj a údržbu.

slovakia

left justify in out

Poctiví vodiči podľa rezortu nesmú doplácať na tých, ktorí si neplnia zákonné povinnosti a využívajú diaľnice a rýchlostné cesty bez úhrady elektronickej diaľničnej známky.


"Ministerstvo dopravy pravidelne upozorňuje vodičov a robí tak aj teraz, aby po spoplatnených úsekoch nejazdili bez diaľničnej známky a vyhli sa tak pokute," informovala rezortná hovorkyňa Karolína Ducká. "Ministerstvo dopravy odstránilo zo zákona (o diaľničnej známke) všetky sporné body a upravilo výšku pokút tak, aby bola porovnateľná so zahraničím," dodala v reakcii na kritiku od strany Sloboda a Solidarita (SaS).


Pokuta v Českej republike v blokovom konaní je do 184,70 eura, v Bulharsku do 150 eur, v Slovinsku dokonca od 300 do 800 eur, v Rakúsku približne 120 eur. Na Slovensku v prípade uhradenia pokuty do štrnástich dní je jej výška 100 eur, v opačnom prípade 150 eur. Pred účinnosťou novely zákona o diaľničnej známke, teda do 1. novembra, bola výška pokuty tristo eur.


SaS v pondelok vyzvala ministra dopravy Árpáda Érseka (Most-Híd) a ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD), aby zastavili posielanie pokút vodičom, ktorí jazdili po diaľniciach bez diaľničnej známky a aby začali pokutovať až v januári 2017, keď už nebude možné si známku na rok 2016 kúpiť. Poslanec za liberálov Miroslav Ivan zároveň žiadal oboch ministrov, aby tiež vyzvali vodičov, aby si do konca roka ročnú diaľničnú známku kúpili. "Platby a nie pokuty by mali byť v záujme korektných ministrov," povedal.


Predseda SaS Richard Sulík si zas myslí, že motoristi sú "dojnou kravou" štátu. "Iba na pokutách vyberie štát približne toľko, koľko dáva na údržbu ciest. Okrem toho vyberá daň z nafty, benzínu, registračné poplatky.

Celkovo vyberie štát od motoristov asi dve miliardy eur a iba jedna pätina ide naspäť do výstavby a údržby ciest," povedal Sulík.

 

Pokuty za jazdu po diaľniciach bez úhrady známky sú podľa neho napriek zníženiu o polovicu neprimerané. Navyše, keď systém dlho nefungoval spoľahlivo, teraz si to podľa neho majú odniesť motoristi.


Opoziční poslanci podľa ministerstva dopravy v tomto prípade zásadným spôsobom nepochopili zákon a vytrhávaním jedného ustanovenia zákona sa snažia navodiť dojem, že za diaľnice netreba platiť a nezodpovedným vodičom nehrozia pokuty. Rezort tvrdí, že takéto vyjadrenie môže pomýliť vodičov a ak ich tvrdeniam uveria, budú musieť zaplatiť pokutu za chýbajúcu diaľničnú známku.


Priestupku sa podľa zákona dopustí ten, kto ako vodič vozidla alebo jazdnej súpravy použije vymedzené úseky ciest bez úhrady diaľničnej známky. Pokuta za jazdu po diaľnici sa vyrubuje za neuhradenie príslušnej sumy, čo sa vzťahuje ku dňu, kedy motorista diaľnicu využíva. Tento výklad zákona, potvrdený právnikmi, už odznel aj v médiách.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies