Rezort dopravy poskytne poslancom súčinnosť pri návšteve NDS

NETKY.SK • 2 December 2014, 17:02 • 2 min
Rezort dopravy poskytne poslancom súčinnosť pri návšteve NDS

BRATISLAVA - Ministerstvo dopravy je pripravené poskytnúť poslancom Národnej rady SR súčinnosť pri ich návšteve Národnej diaľničnej spoločnosti, a.s. (NDS).

slovakia

left justify in out

Opoziční poslanci sa chcú informovať o priebehu tendra na overovanie platieb mýta palivovými kartami. Rezort dopravy navrhol predsedovi parlamentného výboru pre hospodárske záležitosti Jánovi Hudackému (KDH) zvážiť iný termín poslaneckej návštevy v čase, keď bude potrebná dokumentácia naspäť v NDS a k dispozícii bude aj stanovisko Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO). Členovia výboru pre hospodárske záležitosti chceli prísť do NDS v stredu, aby sa oboznámili s priebehom opozíciou kritizovanej súťaže. 

 

"Súťažná dokumentácia sa momentálne nenachádza v NDS, ale na ÚVO, ktorý sme ako garanta verejného obstarávania požiadali o vykonanie kontroly priebehu tejto súťaže," informoval v utorok agentúru SITA rezortný hovorca Martin Kóňa. Ministerstvo tvrdí, že nie je správne, keď sa takéto témy politizujú. "A preto sme požiadali o stanovisko ÚVO, ktorý jediný je kompetentný posudzovať podmienky verejného obstarávania. Z rovnakého dôvodu sme o kontrolu hospodárnosti požiadali Najvyšší kontrolný úrad a obrátili sme sa aj na Európsku komisiu," uviedol Kóňa. 

 

Návšteva poslancov v NDS sa uskutoční v stredu od 12:30 do 13:30 napriek tomu, že ministerstvo dopravy navrhlo iný termín stretnutia. Pre agentúru SITA to v utorok potvrdil Hudacký s tým, že od vedenia NDS chcú získať ďalšie informácie o spornom tendri. To, že súťažná dokumentácia momentálne nie je v NDS, ale na ÚVO, by podľa Hudackého nemal byť problém. 

 

Hudacký požiadal v pondelok ministra dopravy Jána Počiatka o zabezpečenie súčinnosti vedenia NDS pri návšteve poslancov. Opozícia kritizovala podmienky a vyhodnotenie tendra na zabezpečenie platieb mýta palivovými kartami. Návrh na vykonanie poslaneckého prieskumu v NDS na mimoriadnom zasadnutí výboru minulý týždeň jej neprešiel, preto žiadala návštevu. 

 

Opozícia kritizovala spomínanú zákazku ako predraženú, pričom podmienky mali byť podľa nej "šité na mieru" pre úspešného uchádzača. Uspela firma Paywell, a.s., ktorá vznikla krátko po vyhlásení súťaže vlani v októbri a deň pred ukončením lehoty na podávanie prihlášok. Za spracovanie autorizovaných transakcií pôvodne navrhla odplatu s podielom 6,75 % z objemu platieb mýta kartami, ktorá sa po dodatku k zmluve znížila na 6,15 % vrátane dane z pridanej hodnoty. Firma Kedros, a.s. navrhla províziu vo výške 6,92 %. 

 

Celková konečná hodnota zákazky na osem rokov, ktorá môže byť predĺžená o päť rokov, podľa NDS nepresiahne pôvodnú predpokladanú cenu 135,5 mil. eur bez dane z pridanej hodnoty vrátane štyroch opcií. Opozícia poukázala aj na to, že na konci vlastníckeho reťazca firiem Paywell, Cromwell, a.s. a SVK Distribution, a.s., ktoré sídlia na rovnakej adrese v Bratislave, je firma EVOCK Limited so sídlom v Nikózii na Cypre. Majiteľ Cromwellu Petr Sucharda sa priznal k vlastníctvu cyperskej firmy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona