Rezort dopravy počíta v budúcnosti aj so zavedením dovolenkových šekov

NETKY.SK • 10 Júl 2013, 09:24 • 2 min
Rezort dopravy počíta v budúcnosti aj so zavedením dovolenkových šekov

BRATISLAVA – Zavedenie dovolenkových poukážok sa nakoniec dostalo do plánov rezortu dopravy. Ministerstvo ich zahrnulo do Stratégie rozvoja cestovného ruchu do roku 2020. Materiálom sa bude na stredajšom (10.7.) rokovaní zaoberať vláda, o zapracovanie tohto bodu sa zasadzoval najmä Zväz cestovného ruchu (ZCR) SR.

slovakia

left justify in out

Zavedenie rekreačných poukážok alebo šekov na podporu domáceho cestovného ruchu plánuje ministerstvo dopravy od roku 2015. Aký by bol ich dopad na štátny rozpočet, to sa podľa rezortu určí až pri konkrétnom návrhu opatrenia, v závislosti od rokovaní so zamestnávateľskými združeniami. V stratégii sa uvažuje napríklad aj nad tým, že by sa náklady na služby v cestovnom ruchu počítali ako daňovo uznateľná položka pre zamestnávateľov alebo zamestnancov.

Do materiálu z dielne rezortu dopravy sa nakoniec podľa ZCR dostala zmienka aj o možných budúcich úľavách na dani z pridanej hodnoty (DPH) pre služby v cestovnom ruchu. Rezort dopravy si totiž na rok 2016 a neskôr dal za cieľ "zanalyzovať možnosti motivácie tohto odvetvia v rámci daňového a odvodového systému".

"Toto opatrenie môže zahŕňať aj požiadavku na zníženie DPH na ubytovanie a stravovanie," skonštatoval pre TASR prezident ZCR Marek Harbuľák. Nižšia daň by podľa zväzu mohla slúžiť ako motivácia pre toto odvetvie, ktorá by podporila konkurencieschopnosť slovenských turistických zariadení v porovnaní s okolitými krajinami.

O zavedenie obidvoch týchto opatrení do praxe sa pritom ZCR snaží už dlhodobo, doteraz sa však nezrealizovali. Takéto nástroje sa podľa zväzu ukázali aj v ostatných krajinách ako overené a fungujúce. Na Slovensku by preto mohli prispieť k zvýšeniu celkovej konkurencieschopnosti cestovného ruchu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies