Rezort dopravy plánuje podporiť domáci turizmus, chce zaviesť rekreačné poukážky pre zamestnancov

NETKY.SK • 14 Júl 2017, 09:41 • 2 min
Rezort dopravy plánuje podporiť domáci turizmus, chce zaviesť rekreačné poukážky pre zamestnancov

BRATISLAVA – Ministerstvo dopravy avizovalo, že pripravilo súbor opatrení, ktoré by mohli oživiť turizmus a zvýšiť záujem dovolenkárov stráviť svoju dovolenku na Slovensku.

slovakia

left justify in out

Rezort prišiel z návrhom, ktorý by mohol podporiť záujem pracujúcich Slovákov o dovolenkovanie na Slovensku prostredníctvom rekreačných poukážok. Poukážky by umožňovali zamestnávateľom poskytnúť svojim  zamestnancom za zvýhodnených podmienok poukaz do výšky 500 eur na dovolenku strávenú na Slovensku.

 

Podľa názoru rezortu slovenský turizmus si zaslúži viac pozornosti a podpory, keďže viac ako 67% slovenských dovolenkárov preferuje oddych v zahraničí. "Cestovný ruch je pre veľa obcí aj mikroregiónov jediným významným zamestnávateľom aj investorom a myslíme si, že si zaslúži väčšiu podporu," konštatoval štátny tajomník ministerstva dopravy Peter Ďurček.


"Systém rekreačných poukážok funguje už viac ako 70 rokov vo Francúzsku a osvedčil sa aj v Maďarsku alebo Taliansku," informovala hovorkyňa ministerstva dopravy Karolína Ducká.

 

"V prípade, ak sa podarí nájsť dostatočnú podporu na zavedenie rekreačných poukážok tak, ako ich rezort dopravy navrhuje, umožní systém zamestnávateľovi, aby svojim pracovníkom prispel na dovolenku na území SR až 55 % z celkovej maximálnej sumy 500 eur," vysvetlila Ducká. Aby bol návrh motivujúci pre obe strany, náklady spojené s vystavovaním poukážok by si zamestnávatelia mohli jednoducho odpísať z daní. 

"Zvyšných 45 % by si doplatil samotný zamestnanec tak, ako je to dnes napríklad pri stravných lístkoch," uviedla. Na základe skúseností zo zahraničia ministerstvo podľa jej slov predpokladá, že príjmy zo spotreby v súvislosti s poukážkami sú dvoj- až trojnásobné v porovnaní s celkovou sumou investovanou do poukážok a systém by tak mohol generovať dodatočné benefity.

 

Rezort navrhuje zvýšiť rozpočet na podporu cestovného ruchu, na vyše 10-miliónov eur. "Takisto chceme zvýšiť rozsah podpory cyklodopravy a inštitucionálne posilniť kapacity ministerstva v tejto oblasti," doplnila Ducká. Ministerstvo navrhuje začatie rokovaní o skrátení dĺžky odpisovania hmotného investičného majetku pre subjekty v cestovnom ruchu a spolu s ministerstvom financií a samosprávou chce rokovať aj o viazaní výnosu daní z ubytovania na spätné použitie v cestovnom ruchu. 


"Zároveň spolupracujeme s ministerstvom zahraničných vecí v súvislosti s vybudovaním siete partnerov v Rusku, ktorí by sprostredkovávali vízový proces a uľahčili tak obyvateľom tejto krajiny cestovanie na Slovensku," opísala Ducká.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies