Rezort dopravy chce z eurofondov zaplatiť projekty na Dunaji za 150 miliónov eur

NETKY.SK • 25 Jún 2016, 14:00 • 2 min
Rezort dopravy chce z eurofondov zaplatiť projekty na Dunaji za 150 miliónov eur

BRATISLAVA - Ministerstvo dopravy by chcelo v najbližších rokoch prefinancovať z eurofondov projekty na Dunaji za 150 miliónov eur.

slovakia

left justify in out

Hradené by mali byť z Operačného programu Integrovaná infraštruktúra (OPII) určeného na roky 2014 až 2020.

 

Rezort podľa hovorkyne Karolíny Duckej predložil výzvu na predkladanie žiadostí o pridelenie nenávratnej finančnej pomoci na takúto sumu. Ministerstvo totiž zaradilo rieku Dunaj a slovenské verejné prístavy na nej, teda prístavy Bratislava, Komárno a Štúrovo medzi priority tohto Operačného programu.

Jednotlivé organizácie rezortu ako Agentúra rozvoja vodnej dopravy či Verejné prístavy však žiadajú podľa Duckej prefinancovanie aj ďalších projektov, ktoré sa dotýkajú predovšetkým zlepšenia podmienok na vodnej ceste Dunaj a rozvoja verejných prístavov prostredníctvom fondu CEF – Nástroja na prepájanie Európy.

 

Pripomenula, že dunajský región má veľký ekonomický význam pre Európu. V povodí Dunaja totiž žije spolu 115 miliónov obyvateľov a v týchto krajinách bez Nemecka vzniká hrubý domáci produkt (HDP) vo výške 1,3 bilióna eur. Hlavné mestá dunajských krajín - Viedeň, Bratislava, Budapešť, Belehrad, Sofia a Bukurešť tvoria spolu silnú os ekonomického rozvoja.

 

"Dunaj je druhou najväčšou riekou Európy a je spojnicou medzi Čiernym morom a Severným morom prostredníctvom kanála Dunaj – Mohan a pokračuje riekou Rýn," opísala Ducká. Rieka Dunaj je tak podľa jej slov významnou medzinárodnou obchodnou tepnou a aj medzinárodnou vodnou cestou.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona