Rezort diplomacie USA opúšťa poradkyňa pre Európu Victoria Nulandová

NETKY.SK • 26 Január 2017, 09:26 • 2 min
Rezort diplomacie USA opúšťa poradkyňa pre Európu Victoria Nulandová

WASHINGTON - Americké ministerstvo zahraničných vecí opustila poradkyňa šéfa diplomacie pre Európu a Euráziu Victoria Nulandová, ktorá bola známa svojím tvrdým postojom voči Rusku.

slovakia

left justify in out

Spolu s ňou z ministerstva odišli aj ďalší kariérni diplomati, napríklad poradkyne ministra zahraničných vecí Joyce Barrová a Michele Bondová. Odchádza aj Gentry Smith, ktorý viedol odbor zahraničných misií, ako aj Gregory Starr, ministerský poradca pre bezpečnosť diplomatov.

Tieto informácie televízie CBS potvrdil aj samotný rezort zahraničia USA.

Ruské médiá dnes o Nulandovej napísali, že sa "aktívne zúčastňovala na udalostiach spojených s politickou krízou na Ukrajine a navštevovala Kyjev v čase nepokojov v zime na prelome rokov 2013 a 2014.

V jednom z rozhovor pre televíziu CNN Nulandová podľa agentúry TASS uviedla, že Spojené štáty investovali do rozvoja demokracie na Ukrajine päť miliárd dolárov. Nulandová dodala, že "tieto peniaze nešli na podporu Majdanu" - protivládnych demonštrácií na kyjevskom Námestí nezávislosti.

Na post ministra zahraničných vecí USA nový prezident USA Donald Trump navrhol Rexa Tillersona, ktorý bol dlhoročným riaditeľom ropnej a plynárenskej spoločnosti ExxonMobil. Tillersonova kandidatúra tento týždeň získala podporu senátneho výboru pre zahraničné vzťahy, čo podľa agentúry AP znamená, že mu dôveru s najväčšou pravdepodobnosťou vysloví aj celý Republikánskou stranou ovládaný Senát.

Pokiaľ ide o vzťahy medzi Ruskom a USA, ktoré poznamenali rozdielne názory na riešenie mnohých kríz vo svete, ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v stredu vyhlásil, že normalizácia vzťahov Ruska s USA si "žiada čas". Poznamenal, že Moskva "si nerobí ilúzie" ohľadom nového reštartu vzťahov so Spojenými štátmi. "Nemáme nijaké naivné očakávania," vyhlásil. Uviedol tiež, že novú administratívu prezidenta USA Donalda Trumpa treba posudzovať podľa jej činov.









 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies