Rezort diplomacie SR vydal odporúčania pre všetky krajiny v rámci cestovania

NETKY.SK • 4 August 2020, 8:37 • 2 min
Rezort diplomacie SR vydal odporúčania pre všetky krajiny v rámci cestovania

BRATISLAVA - Pri návrate z krajín, ktoré sú uvedené nižšie, občania nemusia ísť ani do domácej izolácie a ani nemusia predložiť negatívny RT-PCR test na ochorenie COVID-19.

slovakia

left justify in out

Už bez testu po príchode na Slovensko 

Od 20. júla 2020 od 7:00 hod. platí uvoľnený hraničný režim pre osoby pri návrate z: Austrálie, Belgicka, Cypru, Česka, Číny (tiež osobitné administratívne oblasti Hongkong a Macao), Dánska (vrátane samosprávneho územia Faerské ostrovy), Estónska, Fínska, Francúzska, Grécka, Holandsko, Chorvátska, Írska, Islandu, Japonska, Južnej Kórey, Lichtenštajnska, Litvy, Lotyšska, Maďarska, Malty, Monaka, Nemecka, Nórska, Nového Zélandu, Poľska, Rakúska, Slovinska, Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska, Španielska, Švajčiarska a Talianska.

 

img

 

Úplná voľnosť ešte neplatí 

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky odporúča občanom, ktorí sa nachádzajú na území týchto krajín dbať na zvýšenú opatrnosť (1. stupeň - výstraha) a priebežne sledovať opatrenia zavedené predmetnými štátmi v oblasti epidemiologickej, karanténnej, bezpečnostnej a dopravnej.

 

Zvážiť cestovanie do týchto oblastí 

Vo vzťahu k územiam Sliezskeho veľkovojvodstva v Poľsku, Sliezska a hlavného mesta Prahy v Českej republike, Záhrebu a Vukovarsko-sriemskej župy v Chorvátsku a Katalánsku, Aragónsku a Navarro v Španielsku zostáva platné odporúčanie zvážiť nevyhnutnosť cestovania (2. stupeň – zvážiť nevyhnutnosť cestovania do niektorých častí krajiny). Informácie o hraničnom režime sú zverejnené a pravidelne aktualizované na webovom sídle MZVEZ SR.

 

img

 

Ostatné krajiny 

Pri príchode osôb z iných ako uvedených destinácií sa nariaďuje izolácia v domácom prostredí do doby obdržania negatívneho výsledku RT-PCR testu na ochorenie COVID-19. Osoba je povinná podrobiť sa laboratórnej diagnostike na ochorenie COVID-19 najskôr v piaty deň izolácie v domácom prostredí.

 

Odporúčanie rezortu diplomacie 

Rezort diplomacie tiež odporúča všetkým občanom nachádzajúcim sa v zahraničí, aby využili možnosť dobrovoľnej registrácie na webovom sídle MZVEZ SR, alebo prostredníctvom mobilnej aplikácie Svetobežka.

 

img

 

Pomoc pre Slovákov v zahraničí 

V prípade núdze sa môžu občania Slovenskej republiky obrátiť na zastupiteľský úrad Slovenskej republiky akreditovaný pre konkrétny štát, v ktorom sa občan nachádza alebo na Konzulárne informačné centrum/Diplomatickú službu Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky (02 5978 5978). Pre všetky ostatné štáty sveta naďalej platí odporúčanie necestovať.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona